Bănci și Asigurări

Rothschild va vinde Asiban

23.07.2007, 19:01 47

Banca de investitii europeana Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a BCR, a fost mandatata sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban, castigand competitia cu banca americana Merrill Lynch, au declarat pentru ZF surse de pe piata financiara.
Licitatia pentru desemnarea consultantului a fost organizata de trei dintre actionarii Asiban - BCR, BRD-SocGen si Banca Transilvania, care au hotarat sa-si vanda participatiile care insumeaza 75% din actiunile societatii de asigurari.
Ramane de vazut care va fi optiunea CEC, cel de-al patrulea actionar care are si drept de preemtiune, insa tinand cont de constrangerile bugetare date de alte prioritati de cheltuieli este greu de presupus ca statul va decide ca Asiban sa fie preluata de CEC.
Vanzarea Asiban ar putea fi cea mai mare tranzactie a acestui an in sectorul financiar. In ultimii ani, in achizitiile de mare valoare de pe piata asigurarilor pretul mediu a fost de 0,8 euro pentru un euro din cifra de afaceri (primele brute subscrise), ceea ce ar duce valoarea Asiban la circa 100 mil. euro. Dupa alegerea consultantului, urmeaza sa fie realizate un audit intern si o evaluare a companiei. Pe primele cinci luni din acest an, Asiban a facut un profit de circa un milion de euro.
Pe langa contractul cu Erste in privatizarea BCR, Rothschild a avut si mandatul de consultant al Bancii Tiriac in fuziunea cu HVB Bank incheiata in toamna lui 2006. Banca de investitii este activa pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu, care urmareste oportunitatile de business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO