Bănci și Asigurări

„S-au rupt praguri pe curs dupa ce au anuntat morti la Atena”

05.05.2010, 23:05 24

Euro a sarit brusc ieri dupa-amiaza la 4,2 lei pe piata valutarainterbancara de la Bucuresti, castigand astfel circa 1% fata denivelul de la inceputul zilei, dupa ce jucatorii straini aucumparat "in disperare" valuta, pentru a-si inchide pozitiile peleu.

Dealerii spun ca investitorii au reactionat brutal laevenimentele sangeroase de la Atena, temandu-se de o raspandire aproblemelor si in alte tari din regiune, iar termenul "panica"revine in memorie, dupa o perioada in care lucrurile pareau sa seaseze.

"Marele val de cumparari de valuta a venit cand au anuntat ca aufost morti in urma confruntarilor din Atena. S-au rupt praguri derezistenta si au fost declansate multe stoploss-uri (ordinepresetate de inchidere a pozitiilor prin cumpararea de valuta,pentru limitarea pierderilor, n. red.)", comenteaza dealerul uneialte banci. Spre sfarsitul zilei piata s-a calmat usor, eurocoborand pe palierul de 4,19 lei. "Pietele sunt foarte sensibile sifoarte inflamate. Evenimentele din Grecia au adus sub presiuneintreaga regiune, iar Romania si-a pierdut statutul de piata cu ocorelatie redusa cu vecinii din cauza discutiilor privindinasprirea fiscalitatii. Toate discutiile privind majorarile deimpozite ne-au adus in linie cu regiunea, iar astazi (ieri, n.red.) sentimentul regional este extrem de negativ", spune DorinBadea, trezorierul UniCredit-Tiriac Bank. El considera ca acum celmai important este cum va fi gestionata situatia, BNR fiind pusadin nou in fata dilemei - tine cursul in frau cu pretul cresteriidobanzilor sau se concentreaza pe stabilitatea dobanzilor.Inasprirea fiscalitatii complica si mai mult calculele de politicamonetara, pentru ca ar afecta preturile, dar si competitivitateaexporturilor romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește și
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO