Bănci și Asigurări

S&P taie ratingurile marilor grupuri bancare elene

Autor: Liviu Chiru

31.03.2011, 23:47 23

Agenţia de rating Standard & Poor's (S&P) a tăiatcalificativele acordate grupurilor financiare elene National Bankof Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank şi Piraeus cu două trepte, pânăla "B+".

Mişcarea vine după ce săptămâna aceasta S&P a redus şiratingul suveran al Greciei tot cu două trepte, la "BB-". Toatecele patru grupuri au operaţiuni pe plan local. Filialele Alpha şiEurobank (Bancpost) sunt în top zece, în timp ce NBG (BancaRomânească) şi Piraeus sunt în eşalonul al doilea, însă foarteaproape de locul zece.

"Considerăm că sistemul financiar elen se va confrunta cu odeteriorare mai puternică a mediului economic în care operează şicu o probabilitate mai mare a restructurării datorieiguvernamentale", spun analiştii S&P.

Expunerea grupurilor financiare pe titlurile de stat elene estefoarte mare, notează S&P, acestea reprezentând între 90% şi220% din fondurile proprii.

Problemele percepute ale grupurilor elene s-au răsfrânt şiasupra subsidiarelor locale, care s-au confruntat cu episoade deizolare pe piaţă şi au fost nevoite să plătească dobânzi mai maridecât competitorii pentru a atrage fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO