Bănci și Asigurări

Salariul mediu in banci nu mai reuseste sa treaca de pragul de 1.000 de euro

Salariul mediu in banci nu mai reuseste sa treaca de pragul de 1.000 de euro

Click pentru imaginea marita

05.09.2008, 16:25 91

Salariul mediu net in sistemul bancar a coborat brusc in iunie, dupa ce atinsese un varf istoric in mai, in conditiile in care angajarile au continuat intr-un ritm sustinut.
Cei 69.241 de salariati ai bancilor au avut in iunie un castig mediu net de 2.970 de lei (816 euro), cu aproape 20% mai putin decat in iunie.
Salariul mediu net in sistem a mai inregistrat corectii lunare de-a lungul ultimilor ani, insa de o amploare mai redusa. Practic, salariul a revenit in iunie la valoarea din decembrie 2005, in termeni nominali. In mai salariul urcase la aproape 3.700 de lei.
Practic, in ultimul an salariul mediu net a inregistrat o evolutie sinusoidala, urcand in lunile cand se platesc prime sau bonusuri spre 3.700 de lei (putin peste 1.000 de euro), in timp ce limita inferioara se afla la 2.800 de lei.
Spre exemplu, la inceputul anului castigul lunar a coborat spre 2.800 de lei, dupa ce urcase la 3.500 de lei in decembrie 2007.
Tendinta de crestere a salariilor se estompeaza astfel, insa dinamica este influentata si de atragerea in sistem a unui numar mare de nou-angajati, care in general sunt incadrati pe salarii mai mici.
Doar de la inceputul anului personalul din sistemul bancar a crescut cu 3.500 de oameni. Comaparativ cu iunie trecut, sistemul bancar are acum in plus 7.700 de oameni. Aceasta in conditiile in care si reteaua teritoriala a pastrat un ritm de crestere de circa 1.000 de unitati in 12 luni. La jumatatea anului, bancile operau aproape 6.000 de unitati teritoriale.
Bancherii vorbesc insa in continuare despre presiunile puse de costurile salariale in crestere, iar mai multi jucatori care nu au apucat sa isi creeze o retea teritoriala extinsa in anii trecuti prefera acum sa caute modele alternative de distributie.
In plus, atragerea unui numar mare de angajati noi a inceput sa ridice probleme si pe partea de calitate a serviciilor oferite, dar si in privinta managementului riscurilor, in contextul intensificarii tentativelor de frauda. Maghiarii de la OTP au decis chiar la inceputul anului sa suspende vanzarea de credite de consum in unele unitati, invocand numarul mare al tentativelor de frauda, dar si pregatirea insuficienta a personalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO