Bănci și Asigurări

Salariul mediu net din Banca Naţională, cât al unui ministru

Salariul mediu net din Banca Naţională, cât al unui ministru

Autor: Claudia Medrega

03.07.2012, 00:08 3320

Salariul mediu net lunar în BNR a fost anul trecut de circa 5.000 de lei (1.180 de euro), mai mare decât media înregistrată la nivelul băncilor comerciale şi triplu faţă de salariul mediu net pe economie.

Aceasta înseamnă că salariul mediu net din BNR este cât al unui ministru, cel mai înalt funcţionar al statului în afară de premier şi preşe­dinte. BNR avea la sfârşitul anului trecut 1.861 de angajaţi, cu 63 mai mult decât în 2010, iar cheltuielile cu personalul au urcat cu 9%, la 220,7 mil. lei, potrivit datelor din raportul anual al BNR. Estimarea pentru salariul mediu lunar a rezultat din îm­părţirea cheltuielilor totale cu per­sonalul la numărul de angajaţi şi scăderea impozitelor şi contribuţiilor din valoarea brută.

În decembrie 2011 salariul mediu net pe economie a fost de 1.604 lei (373 euro), potrivit INS.

Salariul din sectorul de intermediere financiară (bănci, IFN-uri) a fost în decembrie anul trecut de 4.348 lei net (1.000 de euro), conform Institutului Naţional de Statistică.

În băncile comerciale managementul de top (preşedinte şi vicepreşedinţi) poate câştiga de 10 ori peste media băncii. Iar băncile care au puţini salariaţi sunt cele care au reuşit să plătească anul trecut cel mai bine, în timp ce instituţiile de credit cu reţele întinse şi cu număr mare de angajaţi au avut salariile medii mai mici.

Banca centrală a obţinut anul trecut un profit de 301,4 mil. lei (70 mil. euro), de aproape cinci ori mai mic decât rezultatul raportat pentru 2010, în timp ce la nivelul sistemului bancar s-a înregistrat o pierdere de aproape 430 mil. lei (100 mil. euro), faţă de un rezultat negativ de 516 mil. lei în 2010.

"Diminuarea profitului s-a datorat în bună măsură po­ziţiei de debitor net faţă de sistemul bancar în care s-a aflat banca centrală în primele şapte luni ale anului, dar şi randamentelor scăzute aferente activelor în valută", explică BNR în raportul anual.

În a doua parte a anului trecut BNR a revenit în poziţia de creditor net faţă de sistemul bancar, iar această poziţie tinde să se consolideze pe măsură ce creşte anvergura tranzacţiilor de alimentare a pieţei cu lei.

Profitul de anul trecut a fost obţinut de banca centrală în principal din operaţiunile valutare. BNR a câştigat 1,2 mld. lei în 2011 din operaţiuni valutare, în scădere însă de la 2 mld. lei în 2010. Rezervele valutare au avut oscilaţii relativ reduse în cursul lui 2011, menţinându-se în general uşor peste nivelul de 32 mld. euro, cu excepţia lunii noiembrie, când au atins un minim de 31,74 mld. euro după o perioadă de câteva luni în care dealerii au suspectat banca centrală de intervenţii repetate pe piaţa valutară pentru susţinerea monedei naţionale.

Rezervele valutare ale băncii centrale au crescut în decembrie cu aproape 1,5 mld. euro pe fondul intrărilor de valută de la Banca Mondială şi Comisia Europeană, şi au închis anul trecut la un nivel de 33,2 mld. euro, uşor mai sus decât valoarea din decembrie 2010, când totalizau 32,4 mld. euro.

BNR a încasat anul trecut dobânzi de 2,4 mld. lei din împrumuturile acordate băncilor comerciale, aproape dublu faţă de nivelul din 2010, dar a plătit aproximativ 3 mld. lei pentru sumele atrase de la instituţiile de credit, în creştere cu circa un miliard de lei faţă de 2010. Astfel, BNR a raportat o pierdere netă din dobânzi de 631,2 mil. lei, mai redusă decât cea din 2010. Pe partea de operaţiuni financiare cheltuielile cu emisiunea monetară au urcat cu 56%, la 71,5 mil. lei.

Banca centrală este obligată, potrivit legii, să vireze lunar către bugetul de stat 80% din veniturile nete înregistrate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO