Bănci și Asigurări

SAR Transilvania va deveni BT Asigurari

18.03.2004, 00:00 96



SAR Transilvania, companie asigurari din cadrul grupului financiar al Bancii Transilvania, isi va schimba numele in BT Asigurari Transilvania, pentru a sublinia apartenenta la acest grup financiar. Compania are un buget de circa 300.000 de euro pentru rebrandare.



"SAR Transilvania a anuntat Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ca intentioneaza schimbarea denumirii in BT Asigurari Transilvania, dar nu a depus inca documentatia", au spus surse din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru Ziarul Financiar.



Banca Transilvania, care are sediul la Cluj-Napoca, detine 20% din actiunile SAR Transilvania. Ceilalti actionari sunt persoane fizice straine, cu o participatie de 22% la capitalul social, la care se adauga persoane fizice si juridice din Romania - 58%.



Din Grupul Financiar BT, care are in centru Banca Transilvania, mai fac parte o companie de leasing, una de brokeraj pe piata de capital si una de finantari pentru consum: BT Leasing Transilvania, BT Securities si, respectiv, BT Direct. Aceste companii si-au schimbat deja numele, tot in scopul promovarii ca un grup financiar integrat. SAR Transilvania va trece la o colaborare mai stransa cu toate firmele din grup.



SAR Transilvania a avut anul trecut prime brute subscrise de 6,8 milioane de euro (254 miliarde lei), in crestere cu 21% fata de anul anterior. Cea mai mare parte a incasarilor provin din asigurari generale, segment de piata pe care compania a terminat pe locul 14 in 2003, cu putin peste 1%.



Societatea are, normal, o pozitie buna pe piata din Transilvania, unde este insa puternic concurata de Ardaf, companie care are sediul tot la Cluj Napoca, dar care are afaceri de 4-5 ori mai mari.



SAR Transilvania isi va majora in curand capitalul social cu circa 27 mld.lei (0,6 mil. euro), pana la 82,3 miliarde de lei (circa 2 mil. euro), au spus surse din piata.



Intentia grupului financiar BT de a face mai vizibil faptul ca este un furnizor integrat de servicii financiare nu este singulara pe piata romaneasca, mai multe grupuri financiare preluand aceasta tendinta, manifestata puternic dealtfel si pe pietele internationale.



Printre acestea se numara Grupul BCR (capital romanesc), ING Group (capital olandez) sau Alpha Group (capital elen), care cuprind fiecare o banca, o societate de asigurari, o societate de brokeraj pe piata de capital si/sau o societate de leasing.



Banca Transilvania avea la sfarsitul anului trecut active de peste 350 milioane euro, avand pozitia a 11 in sistemul bancar din acest punct de vedere. BT Securities este una dintre cele mai active companii de pe piata companiilor de brokeraj bursier, fiind printre primele cinci societati din punct de vedere al valorii tranzactiilor intermediate.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO