Bănci și Asigurări

Scadere de profit net cu 2,5% la sapte luni pentru sistemul bancar

Scadere de profit net cu 2,5% la sapte luni pentru sistemul bancar

Click pentru imaginea marita

05.09.2007, 17:56 15

Luna iulie a adus o scadere a profitului net la nivelul sistemului bancar cu 2,5% fata de nivelul inregistrat pe primele sapte luni din 2006, cele 38 de banci de pe piata reusind sa obtina un castig de 1,48 miliarde de lei (circa 463 mil. euro), conform datelor centralizate de BNR.
Profitul bancilor s-a subtiat in iulie in conditiile in care pe sase luni castigul net al bancilor consemna o crestere de 13,9% comparativ cu semestrul I al anului trecut.
Deteriorarea este vizibila si la nivelul profitului net pe salariat, care a scazut de la 27.000 de lei in iulie 2006 la 24.000 de lei in iulie 2007. Totusi, fata de iunie 2007 acest indicator s-a imbunatatit cu 4,3%. Profitul net pe salariat a scazut abrupt fata de nivelul din decembrie 2005, cand se situa la 39.000 de lei, in contextul in care anul 2006 a marcat o expansiune fara precedent la nivelul retelelor teritoriale ale bancilor, cu costurile de rigoare, avand in vedere ca o unitate noua are nevoie de 6-12 luni pentru a deveni profitabila.
Extinderea retelelor de unitati si cresterea in paralel a numarului de angajati si a salariilor au devenit elemente de cost importante pentru banci, care tind sa concureze ritmul de crestere al veniturilor.
La sfarsitul lunii iulie sistemul bancar a depasit pragul de 5.000 de sucursale si agentii, ajungand la 5.076, ceea ce inseamna o crestere cu 1.063 de unitati in decurs de un an.
In acelasi timp, numarul salariatilor a atins un nou nivel record, de 62.222, respectiv cu 5.856 mai multi decat in urma cu un an. Marea majoritate a unitatilor nou-deschise au dimensiuni mici, fiind dedicate retailului si ca atare au doar cate 5-6 angajati.
Salariile raportate la BNR au continuat sa inregistreze oscilatii vizibile de la o luna la alta: dupa un varf de 3.233 lei inregistrat in iunie, castigul mediu net pe banca a coborat in iulie la 2.271 lei, in contextul in care numarul total al salariatilor din sistem a urcat cu 683. Bancile nu mai pot da vina atat de mult pe ingustarea marjei de dobanda pentru subtierea profiturilor in iulie, avand in vedere ca trendul s-a oprit la lei in lunile mai si iunie, insa ce-i drept a continuat sa scada la euro, care continua sa detina o pondere importanta in vanzarile de credite.
In schimb, activele bancare si-au mentinut ritmul solid de crestere: dupa sapte luni din acest an a fost depasit pragul de 60 de miliarde de euro, ajungand la 60,5 mld. euro (193,7 mld. lei), insa echivalentul in valuta poate deveni relativ in conditiile unor fluctuatii de curs de 1% intr-o zi. In ultimele douasprezece luni, activele bancare nete au urcat cu 32,5%, in usoara accelerare fata de o crestere de 31,7% in iunie si mai. Creditarea ramane principalul motor al cresterii activelor, asa incat in iulie au ajuns sa detina o pondere de aproape 60% din activele nete totale, fata de un raport de 47% la sfarsitul lui 2005. Imaginea intermedierii bancare este totusi incompleta avand in vedere proportia la care a ajuns "exportul" de credite catre bilanturile bancilor-mama pentru evitarea costului rezervelor minime obligatorii mari mai ales la valuta.
Toamna ar putea revigora vanzarile si profiturile bancilor in conditiile in care noile norme de creditare au dovedit deja ca genereaza volume de vanzari mai mari pentru bancile care au obtinut aprobarea de la BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO