Bănci și Asigurări

Scaderea provizioanelor a readus sistemul bancar pe profit la jumatatea anului

Scaderea provizioanelor a readus sistemul bancar pe profit la jumatatea anului
30.07.2009, 00:00 53

"In acest moment, pentru o banca mai importanta decat obtinerea de profit la sfarsitul anului este viabilitatea ei pe termen scurt si mediu. Cresterea numarului de persoane cu restante este de asteptat sa creasca din moment ce rata somajului se afla pe o panta ascendenta", a comentat Laurian Lungu, managing partner la firma de cercetare si analiza Macroanalitica.

Totodata, scaderea accentuata a economiei si mentinerea blocajului financiar imping tot mai multe firme in insolventa, creand astfel probleme bancilor.

Cercul vicios se inchide cand aceste firme fac disponibilizari, iar bancile, afectate de restante, strang si mai mult creditarea.

Lungu a precizat ca presiunea asupra marjei de profit in sistemului bancar se va exercita in continuare, atat din cauza mentinerii incertitudinii pe pietele financiare, cat si a tendintei de reducere a ecartului dintre ratele dobanzii la facilitatea de creditare si de depozit".

Castigul obtinut de banci la jumatatea anului este de peste 21 de ori mai mic decat rezultatul din primele sase luni din 2008. La jumatatea anului trecut, sistemul bancar a raportat un profit net de 1,9 miliarde lei.

Socul puternic a aparut in primul trimestru, cand explozia provizioanelor a impins rezultatul net al bancilor la un minus de 50 mil. euro.

Valoarea activelor totale ale bancilor a crescut in primul semestru cu 4,6%, de la 314,4 mld. lei la sfarsitul anului trecut la 328,89 mld lei, potrivit raportarilor institutiilor de credit transmise bancii centrale si citate de Mediafax. Bancile au inchis in primul semestru cel putin 106 sucursale, dintre care 70 de unitati numai in luna iunie, reteaua teritoriala micsorandu-se la 6.446 unitati, si au redus personalul cu 2.403 angajati, la 69.219 salariati.

Creditele nete acordate clientelei de catre banci au scazut cu 1,76%, la 193,365 miliarde lei, de la 106,8 miliarde lei la finele anului 2008. Totodata, totalul imprumuturilor acordate clientelei nebancare, respectiv populatiei, firmelor, dar si companiilor si persoanelor straine, s-a mentinut dupa primul semestru la un nivel apropiat de cel de la finele anului trecut.

 

In iunie, prima scadere a provizioanelor

Valoarea provizioanelor constituite de banci a crescut in primul semestru cu 49%, de la 7,59 mld. lei in decembrie 2008 la 11,3 mld. lei, in contextul avansului alert al creantelor restante si indoielnice.

In iunie insa s-a inregistrat prima scadere lunara din ultimii doi ani si jumatate, provizioanele coborand cu 2,63% fata de mai.

"In mod normal, scaderea provizioanelor in iunie ar trebui sa fie conjuncturala - exceptand cazul in care bancile au reactionat excesiv in lunile anterioare si si-au constituit provizioane mult mai mari decat era cazul", a spus Lungu.

Anul trecut provizioanele sistemului bancar au crescut de peste doua ori, de la 3,6 mld. lei la finele anului 2007 la 7,59 mld. lei.

La nivelul creantele restante si indoielnice nete s-a inregistrat o crestere de peste 2,7 ori, in primul semestru, la 2,47 mld. lei, in contextul in care in iunie s-a temperat usor ritmul lunar de crestere, la circa 5%, fata de peste 8% in mai.

Rata riscului de credit, respectiv creditele si dobanzile restante si indoielnice in total imprumuturi si dobanzi, a crescut cu 5,23 puncte procentuale, de la 6,53% la sfasitul anului trecut la 11,76% in luna iunie. La finele primului semestru din 2008, rata riscului de credit se situa la 4,72 de procente.

Creditele acordate de sistemul bancar si-au redus ponderea in totalul activelor de la 62,6% in decembrie 2008 la 58,79%, in contextul in care creditele nete acordate clientelei au scazut cu 1,76%, la 193,365 miliarde lei.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO