Bănci și Asigurări

Schimbări în banking pe o piaţă fără ţintă de trecere la euro

Schimbări în banking pe o piaţă fără ţintă de...

Autor: Razvan Voican

30.05.2013, 20:40 628

Băncile au în faţă ani buni în care va trebui să continue rularea de scenarii de stres pentru verificarea rezistenţei portofoliilor de credite în valută în faţa unor şocuri pe cursul de schimb leu/euro, odată ce România a renunţat să-şi mai asume o ţintă oficială pentru adoptarea monedei unice europene.

Mai ales înainte de criză, bancherii au vândut cu bucurie credite ipotecare în euro mizând pe faptul că prin 2014 - 2015 leul ar fi urmat să fie înlocuit cu euro şi astfel riscul valutar care s-a făcut resimţit în ultimii ani avea să dispară. Scenariul a picat însă, iar acest tip de risc va continua să planeze probabil până prin 2019 – 2020, când România ar putea fi mai bine pregătită pentru a trece la euro.

Un element de confort îl constituie preocuparea dovedită a BNR pentru menţinerea unei anumite stabilităţi a cursului leu/euro, însă cel puţin experienţa din 2012 a arătat că şocurile nu pot fi excluse, iar leul poate înregistra episoade de depreciere care să întreacă cele mai pesimiste prognoze, cu impactul de rigoare la nivelul ratelor de plată la creditele în valută.

La sfârşitul lunii aprilie aproape 62% din creditul privat era denominat în valută. Situaţia este foarte delicată în cazul clienţilor persoane fizice, unde creditele în monedă străină au o pondere de circa 67%.

În ultimele luni au început să se vadă mai bine efectele restricţiilor introduse de BNR la creditarea în valută atât pentru retail, cât şi pentru corporate, însă stocurile vechi sunt greu de diluat cu credite noi în lei. BCR şi ING au luat decizii curajoase de oprire a creditului în euro pentru persoane fizice, însă celelalte bănci nu se grăbesc să le urmeze exemplul.

Cum se va adapta piaţa bancară la noua realitate în care adoptarea euro nu mai are un orizont clar? Va reuşi leul să preia rolul de monedă principală la creditare, cu costuri apropiate de cele la euro? Ce noi presiuni ar putea suporta băncile din cauza expunerii clienţilor la riscul valutar?

Conducătorii unora dintre cele mai mari bănci de pe piaţă vor dezbate această temă la ZF Bankers Summit ’13 care va avea loc în perioada 12-13 iunie

Acest articol a apărut în ediţia tiparită a Ziarului Financiar din data de 31.05.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO