Bănci și Asigurări

Se reflecta in inflatie mersul economiei?

19.05.2010, 11:02 46

Inflatia nu a scazut in masura in care ar fi fost sugerata decontractia economica, fiind necesara aplicarea reformelor, mai alesin sectorul public, pentru a elimina rigiditatile structurale dineconomie, spune Cezar Botel, director al directiei de politicamonetara si modelare macroeconomica din BNR.

"Implementarea riguroasa a reformelor structurale, mai ales insectorul public, ramane o cerinta cruciala in vederea eliminariirigiditatilor care impiedica reducerea persistentei inflatiei siminimizarea costurilor economice asociate atingerii tintelor deinflatie pe termen mediu." In perioada 2005-2009, persistentainflatiei a ramas ridicata in ciuda trecerii la regimul de tintiredirecta a inflatiei, a cresterii transparentei si a consecventeitemporale a politicii monetare si chiar in ciuda reducerii cereriiagregate pe fondul crizei financiare globale, a spus Botel.

El a explicat ca procesul a fost puternic alimentat de impactuladvers al aglomerarii socurilor de oferta adverse in perioada 2007- 2008, pe fondul unui exces de cerere agregata in crestere.

La randul lui, Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, a precizatca inflatia este oglinda performantei unei economii, iar lupta cuinflatia nu trebuie dusa doar de banca centrala, si Guvernul avando anumita responsabilitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO