Bănci și Asigurări

Sectorul bancar a înregistrat profit în toate ţările din Europa Centrală şi de Est în care este prezentă UniCredit, pentru prima dată după criza din 2008-2009

Sectorul bancar a înregistrat profit în toate ţările...

Autor: Claudia Medrega

10.05.2017, 08:46 363
Sectorul bancar a înregistrat profit în toate ţările din Europa Centrala şi de Est (ECE) în care este prezentă UniCredit pentru prima data dupa criza din 2008-2009, iar profitabilitatea va continua sa fie in perspectiva peste nivelul din Europa de Vest, a declarat Carlo Vivaldi, şeful diviziei ECE a Unicredit.
 
El participa la reuniunea anuală a BERD organizata in Cipru.
 
UniCredit este prezentă în 11 ţări din Europa Centrală şi de Est.
 
Anul trecut, aproape trei sferturi din numărul total al instituţiilor de credit prezente în România au fost pe profit, situaţia îmbunătăţindu-se faţă de 2015, potrivit datelor transmise de Banca Naţională. Un număr de 27 de bănci au raportat profituri pentru anul trecut, totalul caştigurilor ajungand la 4,7 mld. lei, în timp ce 10 instituţii de credit au fost pe pierdere, în sumă cumulată de 450,4 mil. lei.
 
Ordinea celor mai mari cinci bănci din top în 2016 a devenit BCR, Banca Transilvania, BRD-SocGen, Raiffei­sen şi UniCredit Bank. 
Grupul italian a obţinut anul trecut din operaţiunile din Româ­nia un profit de 74 mil. euro (circa 330 mil. lei), în creştere cu 30%. Doar la nivel de bancă, câştigul a fost de 266 mil. lei, UniCredit fiind pe locul şase în topul profiturilor.
 
Per total, sistemul bancar a reuşit să obţină în 2016 un profit net de 4,3 miliarde de lei (aproape 1 mld. euro), al doilea cel mai mare caştig anual după izbucnirea crizei economice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO