Bănci și Asigurări

Sef interimar pentru retailul UniCredit Tiriac

09.03.2007, 17:51 17

Integrarea operatiunilor de retail ale HVB Bank si UniCredit Romania este coordonata momentan de Tibor Racz, dupa ce Manuela Plapcianu a fost recrutata de grecii de la Eurobank pentru a conduce operatiunile filialei locale (Bancpost).
Racz, 49 de ani, este vicepresedinte al HVB Ungaria si consultant pe probleme de retail la sediul din Viena al Bank Austria Creditansalt. El asigura interimatul, pana cand va fi desemnat un nou membru in Consiliul de Administratie al viitoarei banci UniCredit Tiriac (rezultata din fuziunea HVB Tiriac cu UniCredit Romania), care sa conduca divizia de retail. Procesul de fuziune ar trebui sa se incheie pana la inceputul lunii iunie.
"In acest fel nu avem presiune pentru acoperirea acestei pozitii si putem sa ne asiguram ca vom lua cea mai buna decizie", a comentat Rasvan Radu, presedintele UniCredit Romania, care va prelua si conducerea executiva a enitatii rezultante din fuziunea cu HVB-Tiriac Bank. In opinia lui, situatia reflecta si avantajele apartenentei la un grup mare, putand fi redistribuite resurse pentru a acoperi nevoi locale.
Cele doua banci au fost implicate intr-un proces de fuziune, dupa ce la nivel european grupul italian UniCredit a convenit o fuziune cu germanii de la HVB Bank.
Bank Austria, care era membra a HVB Group si a fost de asemenea preluata de UniCredit, a ramas sa coordoneze activitatea tuturor filialelor noului grup din regiunea Europei Centrale si de Est.
In alta ordine de idei, Radu isi arata rezervele fata de accentul pus de jucatorii de pe zona de retail pe extinderea prezentei fizice. Aceasta in conditiile in care operarea unei retele presupune costuri tot mai mari cu chiriile, dar si cu personalul.
Odata cu "explozia" numarului de sucursale, resursele umane au devenit tot mai mult o problema, generand atat costuri mari (pentru atragere si retentie) dar si riscuri operationale sau chiar o potentiala scadere a calitatii serviciilor.
De altfel, strategia UniCredit -Tiriac nu a fost inca definitivata, o decizie urmand sa fie luata in toamna, dupa finalizarea procesului de integrare.
Banca va mosteni pozitii semnificative pe zona clientilor corporativi de la fosta HVB Bank, respectiv pe retail, de la Banca Tiriac, in timp ce portofoliul UniCredit Romania este concentrat pe companii de marime medie. Noua banca va opera o retea de peste 130 de unitati teritoriale, iar pentru anul acesta a fost planificata inaugurarea a zece locatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO