Bănci și Asigurări

Sefii SIF-urilor se tem sa nu piarda din dividendele BCR

25.11.2009, 23:00 30

Conducatorii celor cinci SIF-uri, care controleaza 30% dincapitalul BCR, discuta azi cu oficialii Erste Group despre impactulpe care transferul pachetului majoritar de actiuni ale BCR inproprietatea unui vehicul cu statut juridic de SRL din Austria, ilpoate avea asupra angajamentelor de listare si de distribuire adividendelor.

"Sunt unele ingrijorari ca lucrurile ar putea sta altfel decatne-a asigurat actionarul majoritar. Vrem sa ne lamurim catransferul nu afecteaza angajamentele luate de Erste in sensul caBCR se va lista in cel mult doi ani si ca 40% din profitul net vafi distribuit actionarilor sub forma de dividende", a declarat IoanCuzman, presedintele SIF Banat-Crisana.

Referitor la transferul obligatiilor ce reveneau direct ErsteGroup, austriecii afirma ca "BCR este un caz particular unde existaobligatii care reies din detinerea de actiuni. Responsabilitatileau fost alocate noului holding (EBG Ceps care a preluat 69,3% dinBCR), ramanand in acelasi timp si cu Erste Group. Dublaresponsabilitate asadar."

Pana acum, SIF-urile au fost notificate doar prin scrisori inlegatura cu schimbarea actionarului majoritar direct al BCR. Cuzmanspune ca "este prima data cand actionarul majoritar nu ne consultacu privire la o decizie", dupa ce pana acum colaborarea cu grupulaustriac fusese foarte buna. Totusi, el crede ca transferul BCR peun SRL nu va afecta colaborarea cu Erste.

BCR este una dintre cele mai valoroase participatii dinportofoliul SIF-urilor, anul acesta cele cinci societati incasandcumulat peste 240 mil. lei sub forma de dividende. Conform uneiintelegeri la care s-a ajuns in septembrie, listarea BCR a fostamanata pana in 2011 cel tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO