Bănci și Asigurări

Seful Allianz-Tiriac: Despagubirile pentru daune morale si vatamari corporale s-au triplat

Seful Allianz-Tiriac: Despagubirile pentru daune morale si vatamari corporale s-au triplat

Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac: Proportia acestor daune se va majora consistent pe termen scurt si mediu. In Europa aceasta categorie de daune depaseste 50% din total si nu ar trebui sa fim departe de ce se intampla acolo.

10.11.2009, 00:00 706

Despagubirile datorate de Allianz-Tiriac, liderul pieteiasigurarilor, pentru daune morale si vatamari corporale in urmaaccidentelor rutiere s-au triplat in primele noua luni din acestan, ajungand la o pondere de peste 11% din daunele totale pesegmentul asigurarilor de raspundere civila auto obligatorie(RCA).

Pe piata locala acest tip de despagubire se afla inca la unnivel foarte redus in comparatie cu statele vestice, unde victimeleaccidentelor auto cer indemnizatii de milioane de euro pentru daunemorale si corporale. De obicei, romanii cer despagubiri numaipentru avariile produse la autovehicule.

"Cresterea despagubirilor pentru vatamari corporale si daunemorale este o tendinta absolut normala, proportia acestor daune seva majora consistent pe termen scurt si mediu. In Europa aceastacategorie de daune depaseste 50% din total si nu ar trebui sa fimdeparte de ce se intampla acolo", a declarat CristianConstantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac.

In 2008 aceste despagubiri au reprezentat doar 3,4% din totalulsumelor platite pentru asigurarile RCA la nivelul intregii piete,fata de 2,7% in 2007 si 1,4% in 2006. La Allianz-Tiriacdespagubirea medie datorata anul acesta pentru daune morale sivatamari corporale a fost de 43.000 de lei, fata de 26.000 de leianul trecut. Numarul cazurilor a urcat de la 170 la 350 in2009.

"Aceste daune se platesc intr-o perioada de 6-9 luni sau chiarani de zile, pentru ca dureaza pana se obtine o hotararejudecatoreasca. Anul acesta am platit si daune de peste 100.000 delei, iar la nivelul pietei exista si daune de 5 milioane de euro peRCA", afirma Aurel Badea, directorul diviziei de asigurari generalein cadrul Allianz-Tiriac. In Marea Britanie, de exemplu, nu existao limita maxima a despagubirilor pe care le pot primi victimeleaccidentelor auto. In Romania limitele de despagubire vor fi deanul viitor de 500.000 de euro pentru daune materiale si de 2,5mil. euro pentru vatamari corporale, cu 67% peste nivelurile dinacest an.

Majoreaza tarifele la RCA cu 20%-100%

Anul acesta a fost primul in care Allianz-Tiriac a inregistrat opierdere operationala pe segmentul de asigurari RCA, ceea ce ainjumatatit profitul brut al companiei din asigurari generale.Astfel, asiguratorul a incheiat primele noua luni cu un castig de18 mil. lei (4,3 mil. euro) din asigurari generale, fata de 35 mil.lei in aceeasi perioada din 2008. Pe segmentul asigurarilor deviata profitul brut a urcat cu 25%, pana la 8 mil. lei (1,9 mil.euro).

Pierderea operationala din asigurari RCA a fost de aproape 20mil. lei, fata de un castig de circa 2 mil. lei in perioadaianuarie-septembrie 2008, din cauza cresterii costurilor pieselorde schimb (in urma cresterii cursului leu/euro) si a manoperei inservice-urile auto, dar si a daunelor de valoare mare, cum suntcele morale.

"Vom creste incepand cu anul viitor tarifele cu marje cuprinseintre 20% si 100% in cazul unor segmente de clienti. Majoram foartemult tarifele pentru anumiti clienti pentru a-i exclude dinportofoliu, este o masura normala pe care o iau asiguratorii atuncicand vor sa isi imbunatateasca rezultatul tehnic", explica Badea.Toti asiguratorii de pe piata locala urmeaza sa majoreze tarifelepentru RCA in 2010.

Veniturile din RCA au urcat cu 12% in primele noua luni, la 166mil. lei, dar rata bruta a daunei a ajuns la 100%, cel mai inaltnivel inregistrat vreodata de Allianz-Tiriac. Asigurarile autoCasco au cea mai mare pondere in portofoliul de aisgurari generale:60%. Daunele platite pentru RCA au fost de 153 mil. lei, iar pentruCasco de 433 mil. lei.

Minus 6% la primele brute subscrise

Primele brute subscrise de Allianz-Tiriac in primele noua lunis-au redus cu 6%, pana la 971 mil. lei (229,6 mil. euro), iar acestritm de scadere se va mentine pana la sfarsitul anului, potrivitestimarilor lui Cristian Constantinescu. Asigurarile generale s-auredus cu 5%, iar cele de viata - cu 17,5%.

"Cred ca ceea ce este mai rau nu a trecut, va veni dupa alegeri.Se va vedea probabil in asigurari de viata, pentru ca atunci candpierzi locul de munca sau cand ti se reduc veniturile, asigurareade viata e unul din primele lucruri la care renunti", explicadirectorul general al Allianz-Tiriac.

Pentru 2010 compania si-a bugetat totusi o crestere pe segmentulasigurarilor de viata si o stagnare pe asigurari generale.

"Anul viitor economia cred ca va arata la fel ca acum, vom aveacrestere economica zero, iar asigurarile nu au cum sa evoluezealtfel", afirma Constantinescu. El spune ca societea a realizat untest de stres pentru a vedea cum ar reactiona la o majorare cu 3puncte a TVA, pana la 22%, iar rezultatul a fost o injumatatire aprofitului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO