Bănci și Asigurări

Seful Biroului de Credit: Numarul celor care au restante la cel putin doua banci s-a dublat

Seful Biroului de Credit: Numarul celor care au restante la cel putin doua banci s-a dublat

Click pentru imaginea marita

17.08.2007, 19:35 54

Din totalul de 38 de banci din sistemul local, 27 vor raporta pana la finele anului informatii pozitive despre clientii carora le acorda finantari, fata de numai 13 banci (46% din piata) in prezent, a declarat ieri Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit. Astfel, Biroul va ajunge sa "acopere" peste 80% din piata bancara.
In acest moment, doar 13 banci participa cu informatii pozitive la Biroul de Credit, adica ofera si primesc date privind clientii bancari care au contractat credite si nu au inregistrat intarzieri la plata.
"Ne asteptam ca pana la sfarsitul anului cota de piata a bancilor ce vor transmite si vor primi informatii pozitive in sistem sa depaseasca 80%", a spus Serban Epure. Biroul de Credit a semnat deja contractele de participare cu alte 14 banci, pe langa cele 13 participante la sistem. Chiar de luna viitoare, "doua banci mari, de top10" vor raporta astfel de informatii in sistem, a mai spus Epure.
Raportarea de informatii pozitive este, in viziunea Bancii Nationale, un avantaj pentru a acorda anumitor banci avizul pentru normele proprii, "relaxate", de creditare. Cu alte cuvinte, avizarea normelor relaxate de creditare este un stimulent pentru participarea la sistemul de informatii pozitive al Biroului de Credit. Cat priveste partea de restante, in acet moment participa la sistem 25 de banci, cu o cota de piata cumulata de peste 97%, 6 societati de credite de consum, una de leasing si o companie de asigurare.
"Numarul restantierilor la banci a crescut in ultimul an, o evolutie normala de altfel, legata de cresterea activitatii de creditare. De asemenea, se observa o crestere substantiala a restantelor curente acumulate de clientii bancari", a declarat Epure.
La nivelul sistemului bancar, seful Biroului de Credit estimeaza ca restantele totale se situeaza sub 2% din creditele acordate de banci. Intrebat despre volumul total al restantelor inregistrate la Biroul de Credit, statistica pe care institutia o oferea anul trecut, Serban Epure a declarat ca politica institutiei de anul acesta este de a nu mai publica aceasta informatie, fara sa comenteze motivele acestei decizii.
In prezent, baza de date a institutiei cuprinde peste 3,3 milioane de persoane, numar care a crescut semnificativ dupa includerea in statistica si a celor cu informatii pozitive. Cresterea activitatii de creditare reiese si din numarul de interogari ale bazei de date si eliberarea de rapoarte de credit de catre institutie.
Cresterea soldului creditelor, raportata de BNR, se coreleaza cu numarul de rapoarte de credit eliberate de Birou. In iulie, Biroul de Credit a inregistrat un nou record privind eliberarile de rapoarte, atat pe zi (peste 36.000) cat si pe luna (peste 678.000). In ultimul an, numarul restantierilor la doua sau mai multe institutii participante la Biroul de Credit a crescut semnificativ, de la circa 36.000 la 31 iulie 2006 pana la 67.000 la finalul lunii iulie 2007.
Recordul absolut in materie de restante il detine o femeie din Brasov, care a contractat 21 de credite de la 16 banci, dupa care a inceput sa adune restante la toate aceste imprumuturi. Pana acum, restantele respectivei cliente sunt de circa 68.000 de lei (21.000 de euro).
Cea mai mare restanta individuala insa (un singur client care are restanta la un singur credit) depaseste 135.000 de euro. La imprumuturile in dolari, cea mai mare restanta este mai mare de 41.000 de dolari, iar la moneda nationala - peste 202.000 de lei.
Biroul de Credit a fost creat de bancile comerciale din sistem pentru a colecta informatii privind piata creditarii catre persoane fizice. Biroul a devenit operational in urma cu exact trei ani, avand numai cateva banci partenere, care atunci raportau numai informatii negative privind debitorii. Gradul de acoperire pe informatii negative a crescut rapid la peste 90%, iar din anul 2005 a devenit functionala faza a doua de dezvoltare - colectarea de informatii pozitive. Inscrierea bancilor pentru raportarea de informatii pozitive a fost accelerata anul acesta, dupa "incurajarile" BNR. De altfel, incepand din luna aprilie, BNR nu mai colecteaza informatii privind restantele acumulate de populatie prin organismul sau specializat (Centrala Riscurilor Bancare), ci le preia direct de la Biroul de Credit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO