Bănci și Asigurări

Şeful BRD explică de ce creditele se scumpesc în loc să fie mai ieftine: BNR şi băncile sunt pe trenduri opuse cu dobânzile

 Şeful BRD explică de ce creditele se scumpesc în loc să fie mai ieftine: BNR şi băncile sunt pe trenduri opuse cu dobânzile

Autor: Voican Razvan

14.02.2012, 14:55 2382

Sistemul bancar este marcat în prezent de două trenduri opuse: pe de-o parte BNR, care reduce dobânda-cheie pentru a participa la procesul de relansare a economiei, pe de alta băncile comerciale care activează pe o piaţă foarte competitivă, trebuie să absoarbă o serie de constrângeri la nivelul reglementărilor şi mai încearcă şi să-şi conserve marjele de dobândă.

Aşa explică Guy Poupet, preşedintele BRD-SocGen - a doua mare bancă de pe piaţă ca active - actuala situaţie paradoxală în care BNR a ajuns la al treilea pas de reducere a dobânzii-cheie, iar băncile comerciale în loc să iefinească finanţările în lei, le scumpesc.

"Suntem puţin în opoziţie", spune Poupet care estimează menţinerea presiunilor de creştere a dobânzilor şi la depozite, şi la credite.

"Sunt sigur că BNR va facilita în continuare creşterea economică, dar există o rezistenţă a dobânzilor în contextul actual al pieţei locale. Să vedem cum se va stabiliza piaţa în jurul acestei tendinţe."

Şeful BRD spune că banca sa este cu dobânzile "în piaţă".

Deşi clienţii tot aşteaptă de când a venit criza semnale de ieftinire a creditului, Poupet spune că pe termen scurt dobânzile vor fi mai degrabă în creştere, decât în scădere atât pentru credite, cât şi pentru depozite.

Dobânda BNR a ajuns la 5,5%, semnalul de ieftinire a leilor s-a reflectat în ratele interbancare ROBOR şi în costurile la care se împrumută Ministerul Finanţelor, însă clienţii băncilor nu simt ieftiniri ale creditelor din cauză că băncile încearcă să-şi consolideze marjele.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu i-a criticat săptămâna trecută pe bancheri pentru dobânzile mari pe care le plătesc la depozite, întrebându-se ce plasamente găsesc aceştia pentru a justifica bonificaţii de 7-8% la lei şi de peste 4% la euro. Plasamentele par a fi creditele pentru clienţi - în principal persoane fizice, la care dobânzile se încăpăţânează să nu scadă.

De asemenea, Isărescu susţine că mecanismul de transmitere în piaţă a semnalelor de politică monetară funcţionează, existând bănci care ar fi redus dobânzile la credite, dar nu ies în faţă cu aceste mişcări.

Totuşi, concurenţa puternică despre care vorbeşte şeful BRD este vizibilă în cazul dobânzilor la depozite, însă la credite funcţionează mai degrabă în sens invers, piaţa tinzând să se alinieze la nivelurile de sus ale dobânzilor, fără să iasă în evidenţă instituţii de credit suficient de curajoase şi cu o situaţie financiară suficient de solidă încât să iasă pe piaţă cu credite mai ieftine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO