Bănci și Asigurări

Seful Cetelem: In unele luni, restantele aproape s-au dublat

Daniel Boaje, seful Cetelem

Daniel Boaje, directorul executiv al Cetelem

14.09.2008, 20:23 261

Ponderea clientilor care au dificultati financiare si intarzie mai mult de 30 de zile cu plata ratelor la credite aproape s-a dublat in unele luni ale acestui an, comparativ cu anul trecut, afirma Daniel Boaje, directorul executiv al celei mai mari companii de credite de consum, Cetelem, detinuta de banca franceza BNP Paribas.

"Anul trecut aveam o rata a intarzierilor de peste 30 de zile de circa 2,4-2,8%, insa anul acesta au fost unele luni chiar si cu peste 4%. Costurile cu provizioanele pentru acoperirea riscului de neplata au urcat cu 23% fata de anul trecut. Este o crestere putin mai mare decat ne-am asteptat", spune Boaje, care a preluat conducerea Cetelem la inceputul acestei luni, dupa ce a ocupat functiile de director de operatiuni si director general adjunct.

Cresterea restantelor la credite este determinata de scumpirea imprumuturilor, cauzata de criza financiara internationala. "Noi am majorat anul acesta dobanzile in medie cu putin peste 1%, dar numai la creditele noi. In functie de evolutia pietei financiare, dobanzile ar putea continua sa creasca, probabil ca vor mai urca usor pana la sfarsitul anului. BNR face piata, pentru ca creditele noastre sunt doar in lei", considera seful Cetelem.

Compania avea un sold al creditelor de 960 de milioane de lei (263,7 milioane de euro) la sfarsitul primului semestru, cu 18% peste valoarea din decembrie trecut.

Cetelem, care acorda credite in magazine, de nevoi personale, pe card si auto, concureaza astfel cu bancile mici din punctul de vedere al volumului de business.

"Cresterea restantelor nu este chiar atat de importanta incat sa ne ingrijoreze, dar suficient de importanta cat sa revedem metodele pe care le folosim in colectare", spune Boaje.

Cea mai importanta linie de business a companiei sunt creditele acordate in magazine, cu o pondere de circa 41% in total. In acest an, Cetelem se asteapta la un avans al soldului imprumuturilor de circa 65-70%, cresterea bazandu-se pe creditele auto si cele acordate prin intermediul unei aplicatii online, segmente pe care compania a intrat in ultimul an.

Cresterea restantelor s-a resimtit la nivelul intregului sistem bancar in primul semestru. La sfarsitul lunii iunie, soldul restantelor inregistrate la creditele acordate persoanelor fizice era de 159 de milioane de euro, cresterea fata de aceeasi perioada a anului trecut fiind de circa 2,5 ori. La fel de repede au avansat si provizioanele constituite de banci pentru acoperirea riscului de neplata, valoarea carora a ajuns la 1,36 miliarde de euro.

In acest an s-a dublat si valoarea creditelor neperformante cedate de catre banci recuperatorilor, ajungand la 300 de milioane de euro. In general, este vorba despre credite cu o vechime de 1-2 ani si restante de peste 180 de zile.

In anii trecuti, institutiile financiare apelau la asigurarile de credite pentru acoperirea riscului de neplata, insa acum prefera sa constituie provizioane sau sa lucreze cu recuperatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO