Bănci și Asigurări

Seful Erste nu crede ca listarea BCR poate fi "inlocuita" cu cea a bancii austriece

31.10.2007, 19:03 11

Preluarea de catre Erste Bank a controlului deplin asupra BCR este doar o chestiune de pret, depinzand de modul in care s-ar putea ajunge la un acord cu cele cinci SIF-uri care detin impreuna un pachet de 30%, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste si presedinte al Consiliului de supraveghere al BCR.
"Nu vrem sa platim o prima mare pentru ceva ce deja controlam cu un pachet de 70%. Sunt sigur ca la un moment dat SIF-urile vor vrea sa faca ceva cu aceste detineri si ei stiu ca suntem interesati sa avem 100%. In final e doar o chestiune de pret", a declarat ieri Treichl la o conferinta cu analistii pentru prezentarea rezultatelor grupului la 9 luni.
El a reconfirmat tinta privind listarea Erste Bank la Bucuresti "cel tarziu in trimestrul I din 2008".
Seful Erste a spus ca nu crede ca ar fi posibil ca listarea BCR sa fie "ocolita" prin cea a bancii austriece.
"De fapt inca ma gandesc daca chiar am vrea sa ocolim astfel listarea BCR." Treichl a afirmat ca o decizie finala in aceasta privinta va depinde si de pozitia SIF-urilor fata de pastrarea sau nu a participatiei de 30%.
"Si SIF-urile ar putea sa-si lichidizeze detinerile prin listare." De asemenea, Treichl a precizat ca Erste are obligatia doar de a lista BCR, nu de a pune pe piata actiunile pe care le detine. "Nu vrem sa ne diluam actiunile", a spus Treichl.
La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis un atestat prin care confirma ca banca austriaca indeplineste cerintele legale pentru a se lista la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
"CNVM confirma ca Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen AG indeplineste conditiile prevazute de art. 89 alin. (3) lit. h) din Regulamentul CNVM nr. 1/2006 in vederea admiterii la tranzactionare pe piata reglementata administrata de BVB", se arata in atestatul CNVM.
Listarea Erste Bank la BVB va fi realizata prin "passporting", procedura care presupune aprobarea de catre autoritatea de supraveghere a pietei din tara de origine a emitentului (Austria, in cazul Erste) a unui prospect care sa fie acceptat de autoritatea altui stat membru ca suport al unei oferte publice sau pentru admiterea la tranzactionare a titlurilor.
Erste Bank, listata la bursele din Viena si Praga, a raportat, pentru primele noua luni, un profit net dupa plata intereselor minoritare de 837,9 milioane de euro, mai mare cu 27,9% fata de perioada similara din 2006, iar valoarea totala a activelor detinute de grup a crescut cu 10,4% fata de finele anului 2006, la 200,6 mld. euro. Profitul operational obtinut de grupul austriac in perioada ianuarie-septembrie a fost de 4,5 miliarde de euro, in crestere cu 28,8% comparativ cu primele noua luni ale anului trecut.
Andreas Treichl sustine ca grupul austriac a inregistrat pierderi de numai 20 de milioane de euro din cauza turbulentelor financiare create de criza creditelor subprime din SUA.
"Am intors bilantul pe toate partile si am ajuns la concluzia ca asta este tot. Suntem foarte siguri", a spus Treichl. La nivel de grup, el a anuntat ca obiective cresterea profitului cu peste 25% in 2007 si cu peste 20% in 2008. Banca detinuta in Serbia ar urma sa treaca pe profit in 2008, insa pentru cea din Ucraina previziunile austriecilor indica pierderi si in 2009.

La Bursa, Erste a mers cu piata
Actiunile Erste Bank nu au reactionat vizibil ieri la publicarea rezultatelor financiare, acestea inregistrand o scadere de 1,2% fata de ziua anterioana, dar asta in situatia in care pietele centrale si est-europene au inregistrat o scadere medie similara. De altfel, brokerii de pe piata spuneau in cursul diminetii ca rezultatele bancii nu au adus surprize. "Rezultatele sunt conforme cu asteptarile noastre si ale pietei", afirma brokerii de la banca ceha de investitii Wood & Company. Actiunile Erste se tranzactionau usor peste 56 de euro pe titlu in cursul dupa-amiezii de ieri. Actiunile bancii au oscilat puternic in ultimele luni - intre 50 si 59 de euro pe actiune - pe fondul crizei financiare de pe pietele internationale, dupa ce au cazut de pe palierul de 60 de euro pe actiune pe care s-au tranzactionat in prima jumatate a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO