Bănci și Asigurări

Şeful Raiffeisen: Măsurile privind expunerea băncilor austriece vor avea impact nesemnificativ

Autor: Liviu Dadacus - Mediafax

26.01.2012, 00:01 173

Preşedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a declarat ieri într-o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu că impactul noilor reglementări ale băncii centrale a Austriei privind cerinţele de capital şi lichiditate va fi nesemnificativ pentru România.

Şeful statului l-a primit, joi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, cei doi oficiali discutând şi despre necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii.

Banca centrală a Austriei şi autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, FMA, au propus în noiembrie anul trecut un set de măsuri privind activitatea pe pieţele din regiune a marilor bănci austriece. Astfel, băncile cu prezenţă internaţională semnificativă, respectiv Erste, Raiffeisen şi UniCredit Bank Austria, ar trebui să se asigure că creditarea efectuată de acum înainte de subsidiarele străi­ne nu va depăşi pragul de 110% din depozitele şi fi­nan­ţarea atrase de pe pie­ţe­le locale unde funcţionează.

Preşedintele Traian Bă­­sescu a declarat la sfâr­şitul anului trecut că băncile statelor europene au obţinut "profituri uriaşe" în România, iar dacă se pregătesc să o lase nefinanţată în criză este "lipsă de fair play", el spunând că vrea să creadă că statele venite mai târziu în Uniunea Europeană nu vor fi puse să plă­tească "lă­comia" băncilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO