Bănci și Asigurări

Seful RZB: Rapoartele privind riscul pe regiune sunt aberatii

23.02.2009, 18:12 22

Filialele din Europa Centrala si de Est ale grupului Raiffeisen vor primi capital suplimentar daca vor avea nevoie, afirma Walter Rothensteiner, CEO al Raiffeisen Zentralbank, care controleaza indirect Raiffeisen Bank Romania.

"In orice caz, vorbim despre sume care nu ne vor aduce dificultati majore", a declarat seful RZB citat de saptamanalul austriac Profil.
El a calificat drept "aberatii" rapoartele recente care se refera la riscurile la care sunt expuse grupurile bancare cu operatiuni in regiune si care au fost penalizate drastic saptamana trecuta pe pietele de capital.
"Avem aproape 15 milioane de clienti in Europa Centrala si de Est si ne vom pastra pozitia si dupa ce criza se va incheia. Va fi in continuare nevoie de economisire si de creditare, iar noi vom fi acolo", a spus Rothensteiner.
Cat priveste revenirea zvonurilor privind riscul ca intregul grup Raiffeisen sa se prabuseasca din cauza diviziei care administreaza operatiunile din regiune - Raiffeisen International, el le-a catalogat drept "idiotenii".
"Sunt niste idiotenii. Aceste zvonuri sunt complet nefondate. Altminteri nu as sta atat de linistit aici." Din septembrie 2008 pana in prezent, Raiffeisen International a pierdut aproape 7 miliarde de euro din capitalizare, pana la circa 2,3 miliarde de euro, in conditiile in care pretul actiunilor s-a prabusit de la 77 la 15 euro pe actiune.
RZB detine circa 69% din actiunile Raiffeisen International. Rothensteiner sustine ca valoarea intrinseca a diviziei responsabile de Europa Centrala si de Est este mult mai mare fata de cea indicata de pretul actual al actiunilor si ca evaluarea participatiei RZB pe aceasta baza nu are nicio relevanta. El spune ca anterior participatia fusese inregistrata in bilantul RZB la o valoare sub pretul pietei, acum fiind in concordanta cu acesta. Cel mai mare risc pentru Raiffeisen International este legat de expunerea din Ucraina, unde detine a doua mare banca in contextul in care criza financiara se agraveaza. Grupul a anuntat in devans un profit net consolidat de 982 mil. euro, in crestere cu 17% fata de anul precedent. Provizioanele pentru pierderi din reevaluari de active au fost majorate la 780 mil. euro.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO