Bănci și Asigurări

Seful Volksbank: Ne-am redus estimarile de crestere si vom inchide mai multe unitati

Seful Volksbank: Ne-am redus estimarile de crestere si vom inchide mai multe unitati
24.02.2009, 17:08 67

Austriecii de la Volksbank si-au redus estimarea de crestere a creditelor pentru anul acesta la 5%, fata de 10% cat prognozau cu cateva luni in urma.

"Am spus anterior ca vom creste cu 10% pe creditare. Acum pare ca vor fi cresteri de 5% in 2009 si 2010. Nu vedem doar o diminuare a cererii, ci si pe partea de dezvoltari imobiliare investitorii ezita sa mai demareze proiecte", spune Gerald Schreiner (desen), presedintele executiv al Volksbank. Activele Volksbank au urcat anul trecut cu 51%, pana la 5,3 miliarde de euro. La nivelul sistemului, activele totale au urcat anul trecut cu 13,5% in euro, pana la 79 de miliarde de euro.
Potrivit propriilor date, Volksbank a urcat pe locul al treilea in sistem. Raiffeisen, care a detinut in ultimii ani aceasta pozitie, nu si-a publicat inca rezultatele pentru decembrie 2008. Austriecii au crescut foarte agresiv in anii trecuti, concentrandu-se in special pe acordarea de credite cu garantii imobiliare pentru populatie.
Volksbank a realizat anul trecut un profit brut de 37,8 milioane de euro, in crestere cu 54% fata de anul precedent. Pentru anul acesta banca si-a bugetat un profit de 46,2 milioane de euro, corespunzator unei cresteri cu 22%.
"In 2009 ne asteptam la o scadere usoara a economiei sau eventual la o crestere foarte mica. Vor fi riscuri care nu existau pana acum, bonusurile mari care suplimentau veniturile clientilor in anii trecuti au disparut. Ne asteptam sa ne crestem profitabilitatea prin eficientizarea costurilor", afirma Schreiner. Banca va mai deschide anul acesta 15 unitati, un ritm mult mai slab fata de anii precedenti, ceea ce va permite si o economie de costuri. De altfel, pe fondul incetinirii creditarii, circa jumatate din unitatile operate de parteneri in regim de franciza vor fi inchise, numarul acestora urmand sa coboare la 50-55 pana la sfarsitul anului.
Pe de alta parte, Volksbank si-a planificat sa constituie provizioane importante, in conditiile in care a vazut deja o deteriorare brusca a calitatii portofoliului de credite. Anul acesta constituirea de provizioane va manca peste 33 de milioane din profitul operational. Pana la sfarsitul lui 2009, provizioanele constituite de Volksbank ar trebui sa ajunga la 68 de milioane de euro, fata de 34 de milioane de euro in decembrie trecut. Banca are un portofoliu de credite de putin peste 3,3 miliarde de euro, iar provizioanele ar trebui sa ajunga sa acopere 2% pana la sfarsitul anului, fata de 1% la sfarsitul anului trecut. "In anii trecuti aveam o pondere a creditelor neperformante foarte mica, datorita structurii garantiilor. Din octombrie - noiembrie am vazut insa o crestere dramatica a creditelor cu intarzieri la plata ratelor, care au ajuns sa reprezinte 4% din portofoliu", afirma Herwig Burgstaller, vicepresedintele bancii, responsabil cu gestionarea riscurilor.
El spune insa ca acest procent reflecta valoarea totala a creditelor afectate de intarzieri, iar circa jumatate dintre acestea au restante mai mici de 30 de zile. Burgstaller spune ca banca si-a intarit departamentul de colectare creante si urmareste cu mult mai multa atentie comportamentul clientilor la plata. Vicepresedintele Volksbank spune ca focusul se va schimba anul acesta catre veniturile non-risc, cum sunt depozitele sau cele obtinute din vanzarile incrucisate de servicii, inclusiv polite de asigurari.
"Cei care vor un credit de la noi va trebui sa isi incaseze si salariul printr-un cont deschis la noi. Produsul principal va deveni overdraft-ul (linie de descoperit de cont acordata in general pe cardurile de salarii), dupa ce in anii trecuti a fost creditul imobiliar", mai spune Burgstaller.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO