Bănci și Asigurări

Semnalul BNR a ajuns in piata: peste 14 banci au taiat dobanzile la depozite

21.06.2009, 15:32 21

Trei saptamani le-au trebuit bancilor sa-si adapteze oferta dupa ce Banca Nationala a dat semnalul de reducere a dobanzilor la depozite, prin decizia de scadere a dobanzii-cheie cu 0,5 puncte din data de 6 mai, de la 10% la 9,5% pe an.

De la inceputul lunii iunie, peste 14 banci din piata, atat jucatori mari, cat si de talie mai mica, si-au redus dobanzile la depozite in lei, scaderile fiind cuprinse intre 0,25 si 3,15 puncte procentuale.
Piata s-a mutat de la un palier al dobanzilor standard de 13-14% la 10-11%.
 
Cele mai mari reduceri
Dintre jucatorii mari, cele mai vizibile ajustari de dobanda la depozitele standard la termen denominate in lei au fost operate de BRD, a doua banca din sistem dupa active.
Dobanzile oferite de banca au coborat cu pana la 1,75 puncte procentuale, pana la niveluri de 11,75-12%. BCR si Alpha Bank au avut in schimb scaderi mai moderate, de 0,5 puncte procentuale, pana la 11-12% pe an.
Dintre jucatorii de talie mica, Libra Bank, Intesa SanPaolo si ProCredit au avut cele mai puternice reduceri, recordul fiind la depozitul in lei pe termen de 12 luni la Libra Bank, unde dobanda s-a micsorat cu 3,15 puncte procentuale, pana la 12%.
 
Trendul e clar
"Este de asteptat ca banca centrala sa reduca in continuare dobanda de politica monetara, ceea ce inseamna ca dobanzile vor scadea in continuare. Semnalele transmise de BNR in acest sens sunt destul de ferme. Daca mai demult se incerca o predictibilitate a evolutiei dobanzilor, acum aceasta predictibilitate este mult mai clara: acum suntem mult mai siguri ca dobanzile vor scadea", comenteaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, cea mai mare banca din sistem.
Analistul apreciaza ca lichiditatea s-a imbunatatit foarte mult si are convingerea ca "daca este nevoie, BNR ar injecta lichiditate in piata la dobanda de politica monetara". Nicolae Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank, spune ca BNR a reusit sa tina ratele de dobanda de pe piata interbancara (indicatorul ROBOR) la un nivel apropiat de dobanda-cheie, ceea ce inseamna tocmai ca a asigurat lichiditate in piata.
 
Cand vor scadea dobanzile la credite?
"Dupa acordul cu FMI si reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR, era de asteptat ca dobanzile la depozite sa scada. Insa ratele de dobanda la credite nu vor scadea decat undeva prin luna august-septembrie. Incepand cu sfarsitul trimestrului trei, vom asista la scaderi ale ratelor de dobanda la credite in tot sistemul bancar, iar aceste scaderi se vor accentua pe masura ce ne apropiem de finalul anului, astfel incat vor depasi reducerile la dobanzile la depozite. Undeva pe finalul anului, dobanzile la credit vor scadea mai tare decat cele la depozite", estimeaza Chidesciuc.
Lucian Anghel apreciaza in schimb ca scaderile la dobanzile la credite vor veni "destul de curand".
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO