Bănci și Asigurări

Semnaturile multiple la pensiile private, doar 1,9% in prima luna

Semnaturile multiple la pensiile private, doar 1,9% in prima luna

Click pentru imaginea intreaga

26.10.2007, 17:30 11

Numarul semnaturilor multiple a crescut insa semnificativ la finalul primei luni, la peste 15.000, fata de 2.800 dupa primele doua saptamani, conform datelor publicate ieri de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). O parte a companiilor de administrare au sustinut ca legislatia actuala a pensiilor permite aderarea multipla si astfel pierderea multor clienti, motiv pentru care Comisia a modificat procedura de validare a actelor de aderare.
"Comisia a modificat legislatia, urmand ca validarea adeziunilor sa aiba loc de trei ori pe perioada campaniei, comparativ cu o singura data, cum era prevazut initial", a afirmat Mircea Oancea, presedintele CSSPP.
In loc de o singura validare finala, dupa cele patru luni de aderare initiala, noua legislatie va permite trei validari definitive a actelor de aderare semnate, dupa doua, trei si patru luni de la startul campaniei de vanzare (17 sept.).
Pana acum, un client care semna cu doua sau mai multe fonduri fonduri era pierdut de acestea si ajungea in procedura de redistribuire automata (loteria pensiilor). Acum, dupa ce un client va fi validat final pentru un fond dupa primele doua sau trei luni, orice act de aderare pe care acesta il semneaza ulterior devine automat nul, iar clientul ramane la primul fond cu care a semnat. Modificarea legislatiei, spun reprezentantii pietei pensiilor private, avantajeaza companiile mari de administrare, care au atras deja un numar important de clienti, dar ii dezavantajeaza pe cei medii si mici, care au inceput mai greu procesul de vanzare.
"Este anormal ca regulile sa se schimbe in timpul jocului. Noua procedura de validare ii avantajeaza pe jucatorii mari, care au presat pentru aceasta schimbare de legislatie. Ei pot acum sa fie siguri de o parte importanta a portofoliului de clienti deja atrasi. Noi am facut business-planuri pe legislatia veche, iar noile proceduri ne dezavantajeaza. Cum va repara Comisia aceasta problema pentru noi?", a declarat ieri pentru ZF unul dintre administratorii de pensii de pe piata.
In schimb, companiile mari de administrare au salutat schimbarea de legislatie, pentru ca noua procedura le asigura numarul de clienti deja atrasi si ii pune practic la adapost de pierderea acestora, daca ei semneaza cumva si cu alt fond.
Dupa prima luna de vanzare, peste 1,14 milioane de clienti au aderat deja la unul dintre cele 18 fonduri de pe piata. Conform Comisiei, 37% dintre acestia apartin segmentului de varsta de 35-45 de ani, care nu este obligat sa adere la sistemul pensiilor private. Conform datelor oficiale, primele cinci companii de pe piata (din totalul de 18 companii autorizate) au atras mai bine de 86% dintre clientii care au semnat deja cu un fond.
"Din potentialul de peste 4 milioane de clienti de pe piata, circa 30% au semnat deja la un fond," a estimat Mircea Oancea. Numarul vanzarilor este mai mare decat numarul de contracte raportate oficial, din cauza ca nu toate actele au putut fi transmise in timp util la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) spre validare. Raportarile au loc bilunar, urmatoarea fiind programata joi, 1 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO