Bănci și Asigurări

Sezonul scaderilor de dobanzi se prelungeste

21.02.2005, 00:00 6

Bancile comerciale continua sa coboare dobanzile platite la depozitele clientilor, dupa ce dobanzile pe piata monetara interbancara pareau sa se stabilizeze la un nivel de aproximativ 14% pe an.



Saptamana trecuta cinci banci - Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, Piraeus Bank si SanPaolo IMI Bank au anuntat reduceri de dobanzi pentru depozitele in lei ale clientilor. Unele banci au trecut chiar la o a doua ajustare a dobanzilor de la inceputul anului.



Alpha Bank a operat modificari de dobanzi de aproximativ doua puncte procentuale. Astfel, banca ofera la depozitele in lei ale clientilor persoane fizice dobanzi cuprinse intre 11% si 12% pe an. Pentru clientii persoane juridice dobanzile oferite sunt mai mici cu un punct procentual.



Banca Transilvania a scazut dobanzile oferite la depozitele in lei cu aproximativ doua puncte procentuale. Astfel, banca remunereaza la depunerile clientilor dobanzi cuprinse intre 12% si 13% pe an.



Banca Romaneasca a operat micsorari de dobanzi cuprinse intre unul si doua puncte procentuale. Dobanzile platite de banca oscileaza acum intre 13,75% si 11% pe an. Banca Romaneasca plateste o dobanda mai mica la depozitele pe termene mai lungi (minimul de 11% fiind inregistrat la scadenta maxima, de un an), ceea ce sugereaza ca institutia se asteapta ca dobanzile sa scada sensibil in acest interval.



Piraeus Bank a redus de asemenea dobanzile cu aproape 1,5 puncte procentuale. Astfel, banca ofera la depozite dobanzi cuprinse intre 13,71% si 13,38% pe an.



SanPaolo IMI Bank a operat micsorari de dobanzi cuprinse intre 0,75 si doua puncte procentuale. Astfel, banca remunereaza la depozitele clientilor dobanzi cuprinse intre 12% si 13% pe an. Dobanda cea mai mare este platita la termenul de trei luni, in timp ce la scadenta de un an dobanda este de numai 12%.



Majoritatea bancilor au ajuns astfel sa ofere dobanzi mai mici pentru scadentele mai mari, situatie care este neobisnuita. Aceasta inversiune a aparut in contextul in care se preconizeaza mentinerea ritmului de scadere a dobanzilor, care a inregistrat in ultima perioada o accelerare.



Scaderea dobanzilor pe piata interbancara a fost alimentata de limitarea sumelor sterilizate de banca centrala, ceea ce a dus la mentinerea unui exces de moneda. In acest context, dobanzile platite de BNR la depozitele pe o luna au scazut constant, pana la 10,66% pe an la ultima licitatie. La aceasta s-a adaugat si mesajul transmis prin scaderea dobanzii de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, pana la 15,75% pe an.



Principala preocupare este acum ca scaderea dobanzilor platite la depozite sa nu descurajeze economisirea, in conextul mentinerii unui apetit ridicat pentru creditare. Economisirea, in special in moneda nationala, a accelerat pe parcursul anului trecut, in contextul oferirii unor dobanzi ridicate la depozitele in lei.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO