Bănci și Asigurări

SIF-urile nu mai cred în promisiunile austriecilor şi se gândesc la exitul din BCR

SIF-urile nu mai cred în promisiunile austriecilor şi se gândesc la exitul din BCR

Autor: Roxana Pricop

27.02.2011, 23:57 45

Cele cinci SIF-uri, care deţin împreună 30% din capitalul BCR,susţin că iau serios în calcul posibilitatea exitului dininstituţia de credit la cinci ani de la privatizare, în condiţiileîn care acţionarul majoritar, grupul austriac Erste, nu a demaratîncă procedurile de listare a băncii.

SIF Moldova (SIF2) este prima din grupul celor cinci SIF-uricare şi-a anunţat oficial intenţia de a-şi valorifica participaţiade 6% deţinută la BCR, cerând acordul acţionarilor convocaţi pe 21aprilie în cadrul Adunării Generale Extraordinare. Surse oficialeafirmă însă că toate conducerile societăţilor de investiţii audiscutat despre măsura în care mai este oportună prezenţa înacţionariatul BCR şi despre armonizarea punctelor de vedere înacest sens.

"Nu excludem valorificarea pachetului de acţiuni deţinut la BCRîn cursul acestui an. Valorificarea totală sau parţială apachetului ne va aduce resurse importante pentru investiţii şi seînscrie strategiei noastre de reducere a expunerii portofoliului pesectorul financiar. Cu toate acestea, noi credem în continuare călistarea băncii la bursă este cea mai bună soluţie de valorificarea pachetului pentru că Bursa va oferi o valoare justă pentruacţiunea BCR. Apreciem că trebuie să înceapă demersurile de listareprin realizarea unei analize neutre a condiţiilor de piaţă", a spusCostel Ceocea, preşedintele SIF Moldova.

SIF-urile au primit câte 6% din capitalul BCR la înfiinţare în1993 în cadrul programului de privatizare în masă. În 2005, BCR afost privatizată şi grupul austriac Erste a cumpărat 61,88% dinacţiunile băncii, pentru 3,75 miliarde de euro, de la statul român,BERD şi IFC.

La privatizare, Erste s-a angajat să listeze banca în termen detrei ani şi să plătească un dividend de 40% din profitul net peIFRS. Din cauza crizei însă, listarea a fost de comun acord amânatăpână în octombrie 2011, iar 2010 a fost primul an în care banca nua remunerat acţionarii cu dividende şi a decis ca profitul din 2009să fie capitalizat.

Mai mult, aşteptările SIF-urilor ca BCR să distribuie dividendedin profitul pe anul 2010 sunt destul de mici.

"În acest an, Erste trebuie să decidă dacă vrea sau nu sălisteze BCR. Dacă nu vrea să listeze banca, atunci valorificareaprin vânzare a pachetului de acţiuni deţinut de SIF-uri estesingura alternativă având în vedere că acţiunile BCR deţin opondere ridicată, de peste 20% în activele unora dintre SIF-uri.Situaţia actuală a sectorului financiar alături de dividendele miciplătite în ultimii ani de bănci nu justifică imobilizarea a 20% dinactive într-un emitent nelichid", au afirmat surse oficiale dincadrul SIF-urilor.

Dacă una dintre societăţi sau toate cinci vor decide să vândăpachetul de acţiuni, grupul austriac Erste are drept de preemţiuneasupra acţiunilor scoase la vânzare. Mai exact, SIF-urile trebuiesă prezinte o ofertă de preţ pentru acţiunile BCR mai întâi cătreErste, care deţine în prezent 69,4% din bancă. Prin achiziţiaintegrală a pachetului de acţiuni de la cele cinci SIF-uri, Erstear putea ajunge să deţină 99,5% din BCR.

O situaţie similară s-a întâmplat în 2009, când patru dintreSIF-uri şi-au vândut participaţiile istorice la Bancpost cătreacţionarul majoritar grupul elen Eurobank EFG, care a ajuns lapeste 93% din capitalul băncii. SIF-urile au vândut atunci fiindnemulţumite de politica de dividende a băncii.

În 2005, Erste a plătit 7,65 euro pentru fiecare acţiune BCR. În2010, o tranzacţie prin care grupul austriac a răscumpărat titluride la salariaţii BCR a plasat preţul unei acţiuni la 14,03 lei(circa 3,3 euro). În activul net al SIF2, o acţiune BCR eraevaluată la 6,1262 lei la finele anului trecut. "E greu de crezutcă preţul de la privatizarea BCR mai poate fi atins curând. Esteîncă devreme să vorbim despre un preţ pentru participaţia deţinutăla BCR", a conchis Ceocea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO