Bănci și Asigurări

​Sir Suma Chakrabarti a fost ales pentru un nou mandat la conducerea BERD

​Sir Suma Chakrabarti  a fost ales pentru un nou mandat...

Autor: Claudia Medrega

11.05.2016, 20:19 256

Sir Suma Chakrabarti, 56 de ani, a fost ales astăzi la Londra pentru al doilea mandat consecutiv de patru ani la conducerea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Postul de preşedinte al BERD este inclus în jocul alocării de demnităţi-cheie între marile puteri ale lumii, alături de posturile de conducere ale FMI, Băncii Mondiale sau BEI.

Născut în India, Chakrabarti a prins un culoar favorabil atunci când a fost ales prima oară, în 2012, la conducerea BERD având susţinerea Marii Britanii. El a fost al şaselea preşedinte al BERD.

Pentru conducerea BERD a mai candidat în acest an şi Marek Belka, guvernator al băncii centrale a Poloniei.

Înainte de Chakrabarti, BERD a avut la conducere trei francezi (Jacques Attali, Jacques de Larosiere, Jean Lemierre) şi doi germani (Horst Koehler, Thomas Mirow).

Sir Suma Chakrabarti a studiat la Oxford, a făcut un master în politici economice de dezvoltare la University of Sussex şi a lucrat în administraţia britanică, de la Trezorerie până la Ministerul Justiţiei.

Alegerea preşedintelui BERD s-a desfăşurat în cadrul Reuniunii anuale a BERD la Londra. 

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvol­tare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi Banca Mondială/IFC au acordat anul trecut finanţări agregate de 855,7 mil. euro sectorului privat şi autorităţilor locale.
 
Anul trecut au fost parafate 25 de proiecte noi cu cei trei mari finanţatori internaţionali.
 
Cu BERD, cel mai mare investitor instituţional străin din România, au fost parafate anul trecut opt proiecte, în sumă de circa 280 mil. euro.
 
Cumulat, în ultimii 25 de ani BERD a investit în Româ­nia mai mult de 7 mld. euro. Compoziţia  portofoliului băncii, care însumează 2 mld. euro, este infrastructură - 33%, indus­trie, comerţ şi agrobusiness - 29%, energie - 24% şi instituţii financiare -13%.
 
Unul din proiectele im­portante de anul trecut este cel prin care BERD a investit 333 mil. lei (75 mil. euro) în emisiunea de obligaţiuni de 2,2 mld. lei (500 mil. euro) lansată de Primăria Bucureştiului. Suma plasată de BERD a reprezentat 15% din valoarea scoasă la vânzare, făcând astfel din BERD printre cei mai mari investitori străini în emisiune. Circa 20% din investitorii care au participat la emisiune au fost străini şi 80% români. Potrivit BERD, programul de obligaţiuni în lei atenuează riscurile valutare şi de devalo­rizare, prin trecerea de la finanţarea pe termen lung în valută la cea în lei. Bucureştiul a lansat obligaţiuni de 2,2 mld. lei, la o dobândă medie de 3,98%.
 
BERD a mai acordat anul trecut companiei Digital Cable Systems, al patrulea mare furnizor de servicii de televiziune prin cablu din România, un împrumut în valoare de 10 mil. euro pentru investiţii în extinderea şi modernizarea reţelelor TV şi broadband şi a serviciilor digitale şi de internet.
 
De asemenea, BERD a acordat un împrumut pe termen lung în valoare de 8 mil. euro companiei Sonaca pentru finanţarea construcţiei unei fabrici în judeţul Cluj, care va creşte capacitatea producătorului de componente de avioane. Valoarea totală a proiectului, care va fi realizat în doi ani, este de 15,7 mil. euro, potrivit  instituţiei financiare internaţionale.
 
Tot BERD a acordat CEZ Distribuţie un împrumut sindicalizat de până la 675 mil. lei (153,7 mil. euro), pentru susţinerea proiectelor companiei de distribuţie de electricitate, aceasta fiind prima finanţare sindicalizată pe termen lung în monedă locală acordată de bancă unei companii din România. Finanţarea este structurată într-un împrumut în valoare de 281,2 mil. lei (64 mil. euro) din partea BERD şi fonduri sindicalizate de 393,7 mil. lei (89,7 mil. euro).
 
BERD este acţionar la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital.
 
BERD a fost de-a lungul timpului o susţinătoare importantă a sectorului bancar românesc, fiind în trecut acţionar chiar la cele mai mari bănci din sistem, BCR şi BRD, dar şi la Alpha Bank sau Banca Transilvania, şi participând la procese de privatizare din sectorul bancar românesc. În prezent, BERD este cel mai important acţionar al Băncii Transilvania, a treia bancă din piaţă.
 
Anul trecut, BERD a adoptat o noua strategie pentru România, care stabileşte priorităţile de investiţii pentru următorii patru ani: lărgirea accesului la finanţare, reducerea disparităţilor regionale prin îmbunătăţirea infrastructurii şi creşterea competitivităţii în sectorul privat.
 

Corespondenţă de la trimisul ZF la Londra Claudia Medrega

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO