Bănci și Asigurări

SocGen arunca manusa: Sa vedem daca BCR va fi lider si dupa criza

23.09.2009, 17:43 24

Sa vedem daca la sfarsitul crizei BCR va mai fi cea mai marebanca din Romania, afirma Severin Cabannes, vicepresedinte executival Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, intrebat dacagrupul francez aspira, totusi, la pozitia de lider al pieteilocale.

"Noi avem rabdare. Actuala criza va schimba multe, iar BRD are opozitie care ii va permite sa iasa intarita si cred ca diferenta seva vedea chiar de la inceputul anului viitor. Sa vedem daca lafinalul crizei, BCR va ramane pe primul loc", a declarat Cabannespentru ZF. La jumatatea anului, BCR avea o cota de piata de 20,46%,cu un avans de peste cinci puncte procentuale fata de BRD.Bancherul francez sustine ca BRD continua sa se situeze sub mediapietei ca pondere a creditelor neperformante in totalulportofoliului si nu impartaseste scenariile care indica o cresterea creditelor cu probleme pana la 20% la nivelul pietei pana lainceputul anului viitor.

In acelasi timp, Cabannes afirma ca Societe Generale va continuasa furnizeze BRD toata finantarea necesara, insa nu a dorit saprecizeze daca este avuta in vedere o majorare a capitalului socialal bancii. In conditiile intelegerilor incheiate de marile grupuribancare straine prezente in Romania cu BNR si FMI, el considera cariscul sistemic a fost redus la minimum pe piata locala, astfelincat nu vede vulnerabilitati pentru BRD nici in ipoteza caderiivreunei banci mici.

Cat priveste presiunea creata la nivel international in jurulbancilor pentru ca acestea sa reia finantarile, Cabannes consideraca institutiile de credit sunt impinse sa procedeze exact inmaniera care a si generat criza: sa dea credite pe o analiza slabaa riscului asumat.

Pe de alta parte, el admite ca intreaga comunitate bancara seconfrunta cu o grava problema de imagine. "Nu cred insa ca inmomentul actual intreaga industrie ia in serios aceastaproblema."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO