Bănci și Asigurări

Solvabilitatea bancilor va scadea dupa introducerea noilor norme prudentiale

04.03.2005, 00:00 53

Implementarea principiilor de prudentialitate impuse de acordul Basel II, la inceputul anului 2007, va duce la o scadere a indicatorilor de solvabilitate a bancilor romanesti, dar nu vor fi probleme, considera Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale.


La acest moment, indicatorul de solvabilitate, calculat dupa metodologia Basel I, este de 18,79%, fata de o limitare de 12%, impusa de Banca Nationala. Daca se foloseste metodologia Basel II, indicatorul este de 11,62% (pe baza datelor disponibile la sfarsitul anului 2003), nivel situat confortabil peste limita minima impusa de acord - 8%.


"Trecerea la noua metodologie va determina scaderea indicatorului de solvabilitate, insa vom pastra o marja de confort fata de pragul minim de 8%. Aceasta marja va fi mai mica decat cea din prezent, insa este normal in contextul cresterilor cantiative cat si calitative din sistemul bancar romanesc", a declarat Georgescu la o conferinta bancara organizata de Piata Financiara - FinMedia.


BNR impune o limita minima pentru indicatorul de solvabilitate de 12%, peste pragul recomandat.


El considera ca aceste cresteri, corelate cu procesul de dezinflatie, au dus si la scaderea diferentialului dintre dobanzile active si pasive, ceea ce a influentat si profitabilitatea bancilor.


De altfel, spune Georgescu, mai multe banci din sistem au inceput deja sa se pregateasca pentru implementarea noilor metodologii. Astfel, aproximativ 19% dintre insitutiile de credit vor implementa noile metode de evaluare a riscului de credit de la inceputul anului viitor, in timp ce 22% dintre acestea vor calcula riscul operational. Intrarea in vigoare a acordului Basel II este programata pentru inceputul anului 2007.


Viceguvernatorul sustine ca implementarea noilor metodologii nu va afecta accesul clientilor la credite bancare, acestea presupunand numai strangerea de informatii mai detaliate despre debitor, in special referitoare la bonitatea financiara si istoricul de creditare.


Mai mult, prin noile metodologii, bancile vor putea sa acorde mai multe credite pe segmentul de retail, acestea fiind considerate mai putin riscante, datorita expunerii mici fata de un singur debitor.


Reducerea ponderii maxime admise pentru serviciul datoriei in venitul lunar al persoanelor fizice care vor sa contracteze un credit ar fi o masura ineficienta pentru limitarea vitezei de crestere a imprumuturilor pentru populatie, mai spune vice-guvernatorul.

"Exista o astfel de propunere ca element de negociere cu FMI, dar noi o sa le explicam ca este ineficienta. Probabil va fi compensata prin alte masuri", a spus Georgescu.


Din luna februarie a anului trecut, creditarea persoanelor fizice a fost reglementata prin norme prudentiale elaborate de BNR, cu scopul declarat de a incetini dinamica exploziva a imprumuturilor pe acest segment. Astfel, prin norme a fost stabilit ca rata de credit plus dobanda sa reprezinte cel mult 30% din venitul net al imprumutatului, in cazul creditului de consum. Pentru imprumuturile ipotecare, serviciul lunar al datoriei a fost limitat la 35% din venituri.


Propunerea FMI viza reducerea pragului cu 5-10 puncte procentuale. Georgescu spune ca au fost realizate simulari privind eventuale modificari, in urma carora s-a dovedit ineficienta unei asemenea masuri.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO