Bănci și Asigurări

Speculatorii pun din nou presiune pe aprecierea leului

21.07.2006, 19:16 14

Leul a recuperat teren semnificativ in fata euro, pe fondul vanzarilor de valuta din partea jucatorilor speculativi, care s-au orientat din nou catre pietele emergente.
Miscarea, desfasurata la nivel mondial, a fost determinata de discursul guvernatorului bancii centrale a Statelor Unite, care a spus ca se asteapta la o inflatia scazuta in economia americana in 2007, ceea ce a alimentat speculatiile privind sistarea seriei de majorari de dobanda la dolar.
BNR a calculat ieri un curs de 3,5642 lei pentru un euro, cu 3 bani mai putin decat in ziua precedenta. Astfel, leul a castigat peste 0,8% la cursul oficial intr-o singura zi. Dolarul a avut o evolutie chiar mai dramatica, pierzand 4,69 bani, pana la 2,8274 lei. Evolutia sa a fost alimentata si de scaderea in fata euro pe pietele internationale.
"Este posibil ca aprecierea leului sa continue. Nu ma astept sa apara volume semnificative pe cumparare de valuta din partea jucatorilor straini, iar daca nu este sustinut de ordine locale, cursul ar putea sa coboare. Probabil vom vedea euro sub 3,56 lei, insa este greu de spus pana unde va merge cursul pe termen scurt", a comentat un dealer.
Piata valutara interbancara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de 3,57/3,575 lei pentru un euro, semnificativ mai jos fata de inchiderea de miercuri, cand euro era cotat la 3,6 lei.
In primele ore de tranzactionare cotatiile au urcat usor, dupa care au inceput sa coboare, pe fondul vanzarilor de valuta. Astfel, euro a coborat pana la un minim al zilei de 3,580/3,5630 lei, la jumatatea zilei. In a doua parte a zilei, euro a recuperat usor teren, urcand pana la 3,630/3,680 lei, nivel la care a ramas pana la inchiderea pietei.
"Leul s-a miscat in corelatie cu celelalte monede emergente. Se putea sa vedem o scadere chiar mai mare a cotatiilor, avand in vedere ca zlotul a pierdut 700 de puncte, iar leul numai 300. Volumele tranzactionate au fost mai mari decat cele de miercuri", a apreciat dealerul unei alte banci.
Pe piata nu au mai ramas multi jucatori care sa fi pariat pe scaderea leului, dupa ce majoritatea si-au inchis pozitiile in ultimele zile, spun dealerii, astfel ca noi vanzari din partea nerezidentilor vor pune presiune pe scaderea cotatiilor, daca nu isi gasesc contrapartida in ordinele clientilor locali. In ultimele zile, volumul operatiunilor interbancare a oscilat in jurul nivelului de 160 mil. euro. Piata a inregistrat aproape constant deficite de valuta, media pe ultima saptamana indicand ca vanzarile au depasit cumpararile cu 15 mil. euro, in medie, in fiecare zi.
Reorientarea investitorilor speculativi catre pietele emergente, care pastreaza perspectiva unor venituri mai mari pe termen mediu si lung, a pus presiune asupra monedei americane.
Cotatiile pe pietele internationale au urcat brusc, de la 1,2470 dolari/euro miercuri dupa-amiaza pana la 1,2640 dolari/euro, la inchiderea editiei.
Monedele de pe pietele emergente cu care leul s-a miscat in stransa corelatie in ultimele luni - zlotul polonez, lira turceasca si forintul maghiar - au inregistrat la unison aprecieri sensibile in fata euro.
Cresterea cea mai puternica a inregistrat-o zlotul, care a recuperat in sedinta de ieri terenul pierdut de la inceputul lui iunie, cotatiile coborand de la 4,02 la 3,94 zloti pentru un euro. Dealerii spun ca leul a urmarit in ultimele luni miscarile zlotului, insa nu in acelasi ritm. Astfel, ramane de vazut pana unde va cobori cursul euro/leu. Pe de alta parte, in conditiile in care ordinele clientilor locali sunt de volume reduse, piata reactioneaza energic la miscarile jucatorilor straini. Forintul maghiar si lira turceasca au inregistrat aprecieri de intensitati mai mici. Pe de alta parte, declinul ambelor monede fusese alimentat si de factori interni, legati de fundamentele economice. Forintul maghiar a coborat, fata de un minim inregistrat la inceputul lunii de peste 283 de forinti pentru un euro, pana la 275 de forinti pentru un euro, la inchiderea pietei de ieri.
Chiar si dupa cresterile din ultimele zile, monedele din regiune raman inca departe de nivelul la care se gaseau la inceputul lunii mai, cand a inceput miscarea de reorientare a plasamentelor de pe pietele emergente catre active mai sigure. Miscarea inceputa atunci s-a prelungit si in iunie, cand pietele emergente s-au confruntat cu iesiri semnificative de capitaluri. Pe fondul acestor miscari, banca centrala a Turciei a fost nevoita sa majoreze dobanzile si chiar sa intervina direct in piata, pentru a stopa declinul abrupt al lirei. Pe plan local, BNR sustine ca nu a intervenit in piata valutara, considerand miscarile drept "conjuncturale".
Pe de alta parte, autoritatea monetara a decis in iunie sa majoreze dobanda de politica monetara cu un sfert de punct procentual, pana la 8,75% pe an, insa decizia nu a creat la acel moment efecte vizibile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO