Bănci și Asigurări

Speculatorii straini au impins euro la un nou minim de 3,26 lei

Speculatorii straini au impins euro la un nou minim de 3,26 lei

Click pentru imaginea marita

21.05.2007, 17:59 12

Leul continua cursa de apreciere in fata euro, cotatiile coborand la Bucuresti fara suport, pe fondul dobanzilor ridicate de pe piata monetara. Euro a rupt suportul psihologic de 3,27 lei, cotatiile coborand chiar pana la 3,26 lei pe piata valutara de la Bucuresti.
BNR a calculat vineri un curs de 3,2708 lei pentru un euro, cu 0,58 bani mai putin decat in ziua precedenta.
Scaderea cotatiilor nu mai este sustinuta de fundamente economice, spun analistii, care asteapta aparitia corectiilor. Acestea intarzie insa sa apara, in conditiile in care speculatorii straini sunt inca atrasi de dobanzile relativ ridicate la leu.
BNR nu a intervenit pe piata valutara, insa injecteaza lei in piata monetara, pentru a cobori dobanzile si a diminua astfel apetitul speculatorilor pentru jocul pe leu. La inceputul lunii banca centrala a redus cu 0,25 puncte dobanda de politica monetara, pana la 7,25% pe an. Cu toate acestea, eficienta masurilor luate de banca centrala ramane limitata, curusul coborand aparent fara piedici. In urma cu o saptamana, euro se gasea la niveluri de 3,28 lei.
In prima parte a sedintei de tranzactionare de vineri cotatiile au coborat usor, osciland deasupra nivelului de 3,27 lei pentru un euro. Joi piata se inchisese in cotatii de 3,274 lei pentru un euro.
"Jucatorii nerezidenti au vandut agresiv valuta la sfarsitul sedintei de tranzactionare, cand lichiditatea pietei era redusa", spune Alexandru Anghel, dealer-sef la Egnatia Bank.
In aceste conditii, euro a coborat in a doua parte a zilei pana la un minim de 3,261 lei (la cumparare). Piata valutara interbancara s-a inchis usor mai sus, in cotatii de 3,2640/3,2660 lei pentru un euro.
Leul s-a decuplat saptamana trecuta de monedele vecine. In timp ce pe piata valutara de la Bucuresti euro a pierdut 0,3%, in Polonia a castigat 0,6% in fata zlotului. Forintul maghiar a pierdut saptamana trecuta 1,4% in fata euro. Atat zlotul, cat si forintul au inregistrat deprecieri usoare in sedinta de tranzactionare de vineri.
Pe piata monetara dobanzile au urcat din nou la sfarsitul saptamanii trecute, la 10%-13% pe an, dupa ce coborasera sub 10%, in zilele precedente. Nivelul lichiditatilor pe piata monetara ramane scazut, chiar in conditiile in care vineri BNR a organizat din nou operatiuni repo, prin care a injectat in piata un miliard de lei. Saptamana trecuta au ajuns la scadenta depozite si certificate de depozit ale BNR in valoare de 5,5 miliarde de lei. Pe de alta parte, in ultimele doua zile au fost reversate doua operatiuni repo, astfel ca s-au intors la banca centrala 3 miliarde de lei.
Saptamana aceasta va mai ajunge la scadenta un depozit atras de BNR in urma cu o luna, in valoare de 2 miliarde de lei. Totodata, joi va incepe o noua perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii, iar analistii se asteapta ca presiunea pe lichiditati sa se atenueze.
Criza de lei a aparut la sfarsitul lui aprilie, cand companiile au platit taxele si impozitele catre buget. Aproximativ 2 miliarde de euro au iesit atunci din piata. Analistii si chiar oficialii BNR se asteptau ca aceste sume sa se intoarca treptat in sistem, insa pana acum nu s-a resimtit o imbunatatire a lichiditatii pietei. Pe de alta parte, nerezidentii imprumuta sume importante pe termen scurt, pentru a-si finanta plasamentele in obligatiuni in lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO