Bănci și Asigurări

Statul a gasit lei pe sapte ani la o dobanda de 7% pe an

20.05.2010, 23:36 11

Statul reuseste sa se imprumute tot mai ieftin pe piata locala,in ciuda tensiunilor sociale si a deteriorarii situatiei pe pietelefinanciare internationale.

Trezoreria a vandut ieri integral o emisiune de obligatiuni cuscadenta in 2017 in valoare de 700 de milioane de lei (166 mil.euro), titlurile aducand investitorilor o dobanda medie de 7% pean.

Nivelul este usor mai mic decat cel obtinut la licitatiasimilara din aprilie, cand media a fost la 7,02% pe an. Aceea afost prima data dupa o pauza de doi ani cand Trezoreria a emistitluri cu scadente atat de lungi. Dealerii spun totusi ca dobandala care obligatiunile au fost plasate ieri este neasteptat de mica,in conditiile in care pe piata secundara titlurile se tranzactionaula randamente de peste 7,2% pe an.

"Aparent investitorii straini nu au cumparat nimic, erau chiarmai interesati sa vanda obligatiunile romanesti pe care ledetineau. Probabil au cumparat societatile de asigurari si acelebanci locale care pastreaza titlurile pana la maturitate, fara sale ajusteze valoarea in functie de evolutia pietei", a spusdealerul unei banci locale. In primavara lui 2009, BNR s-a implicatin facilitarea finantarii deficitului bugetar, refinantand pentruanumite banci titlurile de stat achizitionate, astfel incat acesteasa poata cumpara mai departe obligatiuni la dobanzi mai mici decatcele practicate pe piata. Dealerii suspecteaza ca banca centrala arputea recurge din nou la asemenea mecanisme speciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO