ZF 24

Statul român s-a împrumutat în premieră pe 30 de ani în dolari, la 6,2% dobândă

Statul român s-a împrumutat în premieră pe 30 de ani...

Autor: Claudia Medrega, Razvan Voican

15.01.2014, 00:08 560

Finanţele au emis ieri pe pieţele financiare internaţionale bonduri în dolari pe 10 şi 30 de ani în valoare de 2 mld. dolari, la dobânzi de 5% şi, respectiv, 6,2%. Guvernele din 2024 şi 2044 vor rambursa aceste împrumuturi.

Există în lume investitori care au pariat sute de milioane de dolari că Româ­nia va mai exista şi după 30 de ani ca să le ramburseze dobânzile şi principalul de la o emisiune de obligaţiuni pe care România a fă­­cut-o ieri pe pieţele interna­ţionale.

Este pentru prima dată când Ro­mânia emite pe un asemenea termen de 30 de ani, până acum maturitatea maximă pentru titlurile în dolari fiind de 10 ani.

SUA, Franţa şi Germania fac în mod uzual emisiuni pe 30 de ani, iar Marea Britanie are chiar şi emisiuni de obligaţiuni perpetue.

Ministerul Finanţelor a început anul împrumutând dolari de pe pieţele internaţionale printr-o emisiune de obli­gaţiuni cu o maturitate de 30 de ani, concomitent cu o emisiune pe 10 ani. Prin emisiunea de ieri, Ro­mânia a folosit o fereastră de oportunitate pe pieţe, utilizată deja de alte ţări din regiune.

Aceasta reprezintă un mare pas de creştere a maturităţii portofoliului de datorie publică. Matu­ritatea de 30 de ani a fost până acum inaccesibilă din cauza primei prea mari solicitate de investitori şi a cererii slabe cauzate de neîncredere.

Concentrarea emisiunilor în debutul anului este legată de aşteptările participanţilor la piaţă de creştere a randamentelor şi reducere a lichidităţii odată cu retragerea graduală a stimulilor monetari de către Fed, consideră ana­liştii.

România a revenit pe piaţa din SUA la începutul anului 2012, după 16 ani de absenţă, iar de atunci accesarea pieţei americane în primele luni ale anului a devenit o obişnuinţă.

Cristian Popa, viceguvernator al BNR, a declarat că emisiunea de obli­gaţiuni în dolari la 30 de ani reprezintă un pas înspre asigurarea sustenabilităţii datoriei publice şi a accesului permanent pe pieţe - internă si externă, la volume şi randamente care să reflecte calitatea fundamentelor economice. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO