Bănci și Asigurări

Stepic, Raiffeisen International: Nu vom lua parte la cursa scaderii dobanzilor la credite indiferent de risc

Stepic, Raiffeisen International: Nu vom lua parte la cursa scaderii dobanzilor la credite indiferent de risc

Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International: Nu au ramas banci mari de cumparat, cu exceptia Bancii Transilvania, care mi se pare extrem de sus evaluata. Ne vom uita insa si la alte companii financiare, de credite de consum, de leasing sau de finantari ipotecare.

23.01.2007, 13:32 15

Raiffeisen Bank Romania va dezvolta produse de bancassurance impreuna cu Astra-Uniqa, compania de asigurari in care Uniqa, cel mai mare asigurator austriac, detine 27%, a declarat pentru ZF Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International.
"Am avut discutii concrete cu Uniqa si chiar din acest an vom lansa impreuna in Romania afaceri pe zona de bancassurance, dezvoltand natural parteneriatul existent intre noi", spune Stepic, 60 de ani, arhitectul expansiunii grupului Raiffeisen in Europa Centrala si de Est prin Raiffeisen International.
Seful operatiunilor Raiffeisen in regiune afirma ca banca din Romania va continua sa se pozitioneze pe segmentul mediu spre superior al pietei, dupa ce in 2006 a tatonat o arie mai larga de clientela.
"Vrem sa ne dezvoltam profitabil dupa mai multi ani in care am tot investit", afirma Stepic.
El spune ca Raiffeisen Bank Romania va anunta rezultate financiare "excelente" pe 2006.
La jumatatea anului trecut, banca a raportat un profit net de 17,5 mil. euro, cu mai putin de 1% peste nivelul din 2005. Dupa noua luni, a reusit sa recupereze din cota de piata pe active pierduta inclusiv din cauza exportului de credite, revenind la 8,3%, cu active raportate la BNR de 3,56 miliarde de euro, in crestere cu peste 17% fata de sfarsitul lui 2005.
"Cota de piata dupa active are o importanta secundara pentru noi odata ce ne-am apropiat de pragul de 10%, iar pe unele segmente de business l-am si depasit. De-acum ne concentram pe optimizarea pozitiei bancii pe piata", a declarat Herbert Stepic.
Cu toate acestea, Raiffeisen International ramane atenta la oportunitati de achizitii, pe diferite nise ale pietei financiare, pentru a-si extinde afacerile pe langa cresterea organica de baza.
"In mod cert, atat in Romania, cat si pe celelalte piete din regiune, luam in considerare oportunitati de achizitii oricand acestea apar, mai ales ca avem deja o experienta solida in domeniu. Daca se iveste ceva, vom fi gata sa facem o oferta. Am reusit sa punem pe picioare o strategie de crestere foarte agresiva prin achizitii, insa ponderea majoritara in dezvoltarea afacerilor Raiffeisen este detinuta de cresterea organica", spune Stepic. La sfarsitul lunii septembrie 2006 Raiffeisen International avea active de circa 50,3 miliarde de euro, din care circa 85% au fost rezultatul cresterii organice, iar numai 7,3 miliarde au provenit din achizitii.
Pana in prezent a infiintat 10 banci in regiune si a cumparat altele 10 - in mai putin de sase ani, cea mai mare achizitie fiind preluarea Bank Aval - cel mai mare jucator pe retail din Ucraina, in 2005 pentru 855 mil. euro. Expansiunea prin achizitii a costat pana acum circa doua miliarde de euro.
"Avem in spate o dezvoltare gigantica, cu cresteri anuale de 40% ale activelor, dar si ale profitului net, ca rezultat al pionieratului intr-una din regiunile cu cea mai rapida crestere economica din lume in ultimii zece ani", a declarat Herbert Stepic.
In Romania, Raiffeisen vede o continuare a miscarii de concentrare care a inceput pe piata.
"Nu au ramas banci mari de cumparat, cu exceptia Bancii Transilvania, care mi se pare extrem de sus evaluata. Ne vom uita insa si la alte companii financiare, de credite de consum, de leasing sau de finantari ipotecare", afirma Stepic.
El spune ca exista un proiect privind infiintarea unei banci ipotecare, insa nu s-au adunat argumente suficient de puternice in favoarea acestuia, mai ales ca vanzarea de credite ipotecare merge bine prin Raiffeisen Bank.
"Cert este ca vom dezvolta agresiv activitatile bancii in general. In 2006 am continuat extinderea retelei de unitati si avem programat sa ajungem la 350 in 2008 pentru a ne consolida prezenta pe piata."
Alte directii pentru Raiffeisen Bank Romania vor fi imbunatatirea gamei de produse, atat pentru clientii companii, cat si pentru cei de retail, modernizarea produselor existente, cresterea eficientei si a profitabilitatii operatiunilor.
"Restrictiile la creditare mentinute de BNR reprezinta un impediment important pentru cresterea afacerilor noastre in Romania, insa cel putin sunt valabile pentru intreaga piata", a declarat Herbert Stepic. El spune ca Raiffeisen Romania nu va intra in cursa scaderii preturilor care antreneaza din ce in ce mai multi jucatori.
"Vedem pe piata politici de pret foarte agresive, absolut de neinteles pentru ca nu au nimic de-a face cu un control al riscurilor. Noi nu vom lua parte la aceasta cursa, chiar daca marjele se ingusteaza semnificativ, si vom continua sa ne administram cu atentie riscurile de creditare", afirma Stepic.
Seful Raiffeisen International considera ca filiala de la Bucuresti va putea progresa mult mai repede avand grija sa mentina o baza solida.
"La nivel de grup privim in perspectiva pentru a sti unde vom fi atat peste 12 luni, cat si peste 3 sau 10 ani."
Cat priveste zona rurala, Raiffeisen ar putea face pasi in aceasta directie in masura in care va vedea o dezghetare a agro-finantarilor pe fondul unor reglementari care sa reanimeze productia agricola.
"Vom avea o abordare selectiva a pietei rurale. In scenariul preluarii CEC aveam in vedere inclusiv dezvoltarea unei forte mobile de vanzari pentru aceasta zona, insa deocamdata nu avem niciun plan concret", a mai spus Stepic.


Bine ca n-am pierdut un an in negocieri pentru CEC
"Sunt destul de trist pentru Romania dupa esecul privatizarii CEC pentru ca valoarea de piata a bancii s-a deteriorat si mai mult din cauza duratei foarte lungi a procesului, cu nenumarate oscilatii si modificari ale regulilor", afirma Herbert Stepic, presedintele executiv al Raiffeisen International.
In vara lui 2004, Stepic se arata gata sa se lupte cu conationalii de la Erste Bank, care la vremea respectiva aveau drept tinta principala de achizitie in Romania tot CEC.
"Raiffeisen este pregatita sa se lupte cu Erste Bank pentru preluarea CEC, iar experienta castigata odata cu restructurarea Bancii Agricole ne va ajuta in acest proiect. Ne intereseaza accesul la un alt segment de piata pe care ni-l poate da CEC", declara in premiera pentru Ziarul Financiar Herbert Stepic.
Doi ani mai tarziu, in toamna lui 2006, Erste se pregatea sa se instaleze ca actionr majoritar la BCR, in timp ce Raiffeisen era eliminata din procesul de privatizare a CEC din cauza ofertei de pret prea mici, in finala fiind acceptate OTP si National Bank of Greece.
"Pur si simplu nu valora mai mult. Nu suntem dusmanii propriilor nostri bani, dar nici nu subevaluam o banca daca stim ca valoreaza mai mult. Ne-am uitat bine la CEC si afirm in continuare ca pretul oferit de noi reflecta valoarea reala a bancii", declara Stepic in ianuarie 2007, la o luna dupa ce Guvernul a hotarat sa pastreze CEC in proprietatea statului, nemultumit de ofertele finale primite.
Stepic mai spune ca a avut in mod constant suspiciunea ca de fapt nu exista suficienta vointa politica pentru vanzarea CEC. Suspiciunea este confirmata de surse oficiale de la Bucuresti care afirma ca legea privind privatizarea CEC n-ar fi trecut de Parlament, chiar daca Guvernul ar fi acceptat vreo oferta. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca probabil in urmatorii doi ani nu se va mai pune problema privatizarii CEC.
"Pana la urma sunt fericit ca nu am pierdut inutil un an de zile in negocieri cu Guvernul. Este insa pacat ca dupa un proces de vanzare care s-a intins pe doi ani si fara un investitor strategic la final, CEC valoreaza inca si mai putin. Pastrarea CEC in proprietatea statului nu este benefica pentru economia romaneasca", afirma Stepic.
Fara CEC, Raiffeisen va tatona posibilitatile de intrare in zona rurala - cel mai neglijat sector al pietei, dupa cum spune Stepic, insa mai intai asteapta ca Guvernul sa stabileasca regulile de distribuire a fondurilor comunitare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO