Bănci și Asigurări

Strainii detin 3,18 mld. euro in bancile romanesti

23.10.2007, 19:49 19

Depozitele in lei constituite de straini in bancile romanesti au sarit in august cu echivalentul a 807 milioane de euro, ajungand sa insumeze 3,18 miliarde de euro. In ciuda acestei cresteri consemnate de statistica Bancii Nationale, leul a inregistrat in august prima luna de corectie vizibila in raport cu moneda europeana.
Pe de alta parte, deprecierea leului a majorat echivalentul in euro al depozitelor in moneda nationala. Datele BNR se refera la depozite pe termen mediu si lung ale nerezidentilor.
In conditiile cresterii soldului depozitelor, valoarea dobanzilor platite de banci in contul clientilor straini a ajuns la 92 de milioane de euro in primele opt luni ale anului.
Valoarea totala a depozitelor existente in sold la 31 august a fost de 2,4 ori mai mare decat la sfarsitul lui 2006, ilustrand cresterea accelerata a interesului nerezidentilor pentru plasamentele in lei, in ciuda ingustarii treptate a diferentialului de dobanda incepand din februarie si a turbulentelor de pe pietele financiare internationale, care au afectat perceptia de risc fata de pietele emergente. Pentru depozitele pe termen mediu si lung in lei, multe banci ofereau la nivelul lunii august dobanzi de peste 7% pe an, inclusiv cu clauza de garantare a nivelului dobanzii pe toata perioada pana la scadenta.
Depozitele nerezidentilor sunt contabilizate in datoria externa pe termen mediu si lung a Romaniei, care a urcat la 33,8 mld. lei la sfarsitul lunii august, cu peste 19% fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2006.
Rabufnirea inflatiei in august si septembrie si perceptiile privind mentinerea presiunilor de crestere a preturilor pe tot parcursul toamnei creeaza pe piata asteptari privind majorarea dobanzii de politica monetara a BNR, chiar si cu un simbolic sfert de punct procentual. In masura in care cresterea se va materializa, dobanda majorata ar putea atrage resurse suplimentare in depozite pe termen mediu si lung, dar si plasamente speculative pe termen scurt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO