Bănci și Asigurări

Străinii duc euro la minimul anului. Ce face BNR?

Străinii duc euro la minimul anului. Ce face BNR?

Autor: Liviu Chiru

27.03.2011, 23:53 53

Jucătoriistrăini, atraşi de randamentele încă ridicate la titlurile de statromâneşti, sunt cei care stau în spatele aprecierii tot mai rapidea leului din ultimele săptămâni, iar principala întrebare este acumcât de mult va permite BNR să coboare cursul.

Riscul este ca o apreciere prea rapidă a cursului să fie urmatăde o depreciere la fel de abruptă, care ar accelera şi mai tareinflaţia.

BNR a calculat vineri un curs de 4,0881 lei pentru un euro, cu1,39 bani mai puţin decât în ziua precedentă. Euro a coborât astfella nivelul la care se tranzacţiona în martie anul trecut. Dolarul apierdut 1,7 bani, coborând la 2,8876 lei, după ce a înregistratdeprecieri în faţa euro pe pieţele internaţionale.

Întărirea leului a fost stimulată săptămâna trecută şi dedeclaraţiile mai multor oficiali ai BNR - culminând cu intervenţiade miercuri a viceguvernatorului Cristian Popa - care au afirmat cămişcarea este determinată de piaţă, iar leul se află încă în liniecu fundamentele economice.

"Ar putea să apară cumpărări de euro la niveluri de 4-4,05 leipentru un euro, având în vedere că viceguvernatorul Popa amenţionat şi că BNR «rămâne preocupată» de volatilitatea excesivă.Totuşi, având în vedere am­plitudinea miş­cării de până acum, nuputem exclude niveluri de curs între 3,9 şi 4 lei pentru un euro",comentează Nicolaie Alexandru-Chideş­ciuc, economistul-şef al ING.El spune că forţele pie­ţei pot explica scă­derea din ultimelesăptămâni ale euro, dar consideră în continuare că BNR s-a aflatiniţial în spatele vân­zărilor de valu­tă, ca reacţie laaccelerarea inflaţiei din februarie. "Corecţii pot să apa­ră şi peo tendinţă des­cen­den­tă, dar e pu­ţin probabil ca BNR să permităo depreciere rapidă, întrucât ar inflama inflaţia şi aşteptărileinflaţioniste."

Dacă iniţial ana­liştii vedeau argumente ca euro să coboare sub4,2 lei, mai ales că o apreciere a cursului ajută şi BNR în luptacu inflaţia, pe piaţa interbancară cotaţiile au luat-o cu multînaintea aşteptărilor. Motivul este intrarea în joc aspeculatorilor străini, care pot să obţină un câştig facilschimbând euro contra lei, pe care îi pot plasa în titluri de statla randamente atractive, de circa 7% pe an. Dacă în acest timpcursul coboară, câştigul lor creşte.

Leul a câştigat 4% în faţa euro doar de la începutul luifebruarie, adică în mai puţin de două luni. Aceasta înseamnă uncâştig de 24% în termeni anualizaţi.

La rândul lor, analiştii străini recomandă în continuareinvestitorilor să cumpere leul, subliniind că ultimele veşti aratăun potenţial de apreciere. Totuşi, prognozele lor "optimiste" desfârşit de an au fost deja depăşite de realităţile de pe piaţainterbancară. "Fundamentele economice îmbunătăţite şi riscul deinflaţie dau leului mai mult spaţiu pentru apreciere. Este puţinprobabil ca banca centrală să intervină la nivelurile actuale",comentează analiştii din divizia de cercetare a grupului francezSociété Générale. Ei pun leul pe poziţia a doua în topulrecomandărilor de "cumpărare" într-un orizont de timp de o lună,după rubla rusească. Totuşi, într-o perspectivă de 12 luni, leulajunge în zona de recomandări de "vânzare". SocGen vede cursul la4,15 lei/euro în decembrie 2011.

O prognoză similară au şi analiştii Citi, care vorbesc desprepotenţialul de apreciere, singurele riscuri venind dinspre zonapolitică sau o eventuală deraiere a programului de ajustarefiscală. Şi Citi vede euro la 4,15 lei la sfârşitul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO