Bănci și Asigurări

Sumele din conturile curente şi de economii au crescut într-un an cu o treime

Sumele din conturile curente şi de economii au crescut...

Autor: Liviu Popescu

08.10.2015, 00:06 191
Clienţii persoane fizice aveau la finele lunii august aproximativ 36 mld. lei (echivalentul a 8 mld. euro) în conturi curente şi de economii, în creştere cu aproape o treime faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv un avans nominal de circa 8 mld. lei, ceea ce înseamnă practic că românii se orientează tot mai mult către această formă de economisire în detrimentul depozitelor la termen.
 
Economisirile la ter­men cu scadenţa mai mică de un an au scăzut în ulti­mele 12 luni cu apro­xi­mativ 800 mil. lei şi au ajuns la aproape 55 mld. lei în luna august, potrivit datelor BNR.
 
Analiştii spun că ten­dinţa de creştere a depo­zi­telor overnight, în special conturi curente şi de eco­nomii, este determinată de faptul că aceste depozite, spre deosebire de depo­zitele la termen, sunt mult mai flexibile în condiţiile în care banii dintr-un cont de economii pot fi retraşi ori­când fără pierderea dobân­zii acumulate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO