Bănci și Asigurări

Taierea dobanzii nu afecteaza cursul: euro coboara spre 4,11 lei

Taierea dobanzii nu afecteaza cursul: euro coboara spre 4,11 lei
07.05.2009, 18:09 13

Leul a reusit ieri sa continue tendinta de apreciere in fata euro, desi taierea dobanzii-cheie cu o jumatate de punct procentual ar fi trebuit, cel putin teoretic, sa aduca o presiune de depreciere.

Euro a pierdut ieri la cursul BNR 3,57 bani sau 0,86%, coborand la 4,1281 lei, iar pe piata interbancara cotatiile au coborat chiar sub 4,12 lei pentru un euro. Dolarul a pierdut 2,8 bani sau 0,89%, coborand la 3,1007 lei. Banca Centrala Europeana, care culege independent date de pe piata de la Bucuresti, dar mai tarziu decat BNR, a calculat ieri un curs de 4,1180 lei pentru un euro, de la 4,1592 lei/euro in ziua precedenta.
"Se vinde de afara, cred ca strainii l-au impins asa de mult. Pragul de 4,1 lei pentru un euro va tine o perioada, apoi vom vedea in ce directie merge cursul", spune Dragos Balaci, dealerul-sef al RBS Bank Romania. Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 4,14 lei pentru un euro, iar pe fondul tranzactionarii unor volume consistente, cotatiile au coborat treptat sub 4,12 lei pentru un euro.
Balaci spune ca impactul taierii de dobanda este determinat de optica pietei. "Poate fi o stire pozitiva, pentru ca stimuleaza economia."
In alta ordine de idei, el noteaza ca leul a beneficiat de un sentiment pozitiv al investitorilor la nivel global. "Este o miscare globala si s-ar putea sa vedem un aptetit de risc crecut in urmatoarele sase luni", spune Balaci. Zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat ieri aprecieri chiar mai puternice decat leul. In Polonia, cotatiile au coborat la 4,31 zloti pentru un euro, in timp ce pe piata maghiara un euro era ieri tranzactionat la 277 de forinti.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a subliniat ieri ca factorii de depreciere a cursului s-au disipat, iar BNR va ramane atenta la piata, pentru a atenua o eventuala volatilitatea exagerata.
Guvernatorul a mai aratat ieri ca asteptarile pietei privind deprecierea cursului pentru restul anului s-au atenuat. Majoritatea analistilor locali vad euro apropiindu-se de pragul de 4,3 lei la sfarsitul anului, urmand ca leul sa se intareasca treptat in cursul lui 2010.
 
Mai multa predictibilitate pe dobanzi
Piata a reactionat pozitiv la declaratiile guvernatorului privind gestiunea lichiditatilor din sistem. Isarescu a aratat ca BNR va actiona pentru a mentine dobanzile de pe piata interbancara la un nivel apropiat de cel al ratei de politica monetara. Pe parcursul sedintei de tranzactionare dobanzile pentru plasamentele pe termen scurt s-au repozitionat pe palierul de 9,5%. Chiar si pentru maturitatile lungi a avut loc o ajustare, dealerii cotand spre sfarsitul zilei dobanzi de 11% pe an pentru plasamentele pe 12 luni. In zilele precedente dobanzile pentru maturitatile mai lungi de sase luni urcau peste nivelul de 13% pe an.
"Este prima data dupa multi ani cand BNR spune clar ca incearca sa tina dobanzile de pe piata in apropierea ratei de referinta. Probabil va controla la sange lichiditatea", mai spune Balaci, care subliniaza ca piata va avea astfel predictibilitate.
BNR a injectat in ultima luna peste 13 mld. lei prin operatiuni repo (in cadrul carora cumpara temporar titluri de stat de la banci) pentru a imbunatati lichiditatea. Lipsa de lichiditati si nivelul ridicat al dobanzilor de pe piata interbancara au fost reflectate de banci in costul mare perceput pentru creditele acordate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO