Bănci și Asigurări

Tensiunea de pe pietele financiare pune leul in roller-coaster

15.09.2008, 22:56 17

Leul a fost lovit din plin ieri dimineata de un val de retrageri ale investitorilor straini, care si-au inchis pozitiile pe pietele emergente, dupa socul prabusirii gigantului american Lehman Brothers si anuntarea preluarii Merrill Lynch de catre Bank of America, peste week-end.

Cotatiile au urcat brusc la deschiderea pietei valutare interbancare, pe fondul sentimentului regional nefavorabil. Cateva minute au fost suficiente pentru ca euro sa faca saltul de la 3,5850 lei (nivel la care piata se inchisese vinerea trecuta) pana spre 3,64 lei.

"Toata lumea este cu nervii intinsi la maximum si cauta indicii. Orice zvon poate sa miste piata", comenteaza Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank.

BNR a calculat un curs de 3,6212 lei pentru un euro, cu 1,81 bani peste nivelul precedent. Dolarul a pierdut in schimb 1,56 bani, coborand la 2,5414 lei.

Leul a reusit totusi sa recupereze peste zi o parte din terenul pierdut la deschiderea pietei, in conditiile in care si celelalte monede din regiune au avut evolutii mixte. La sfarsitul zilei euro a coborat sub nivelul de 3,62 lei, dupa ce in piata au aparut zvonuri privind o posibila decizie a Bancii Centrale a Statelor Unite (Fed) de a reduce dobanda cheie, de la nivelul actual de 2,25% pe an.

"Pana la anuntarea prabusirii Lehman Brothers, tendinta era clara - intarirea dolarului aducea deprecierea monedelor din regiune. Acum se vede insa o combinatie intre acest trend si o aversiune crescuta fata de risc", mai spune Dascalu. 

Bursele din toata lumea au inregistrat ieri scaderi puternice, investitorii preferand sa se reorienteze catre activele sigure, cum sunt considerate si obligatiunile de stat americane. In aceste conditii, dolarul a recuperat o parte din terenul pierdut in fata euro.

Volumele tranzactionate pe piata valutara de la Bucuresti au fost totusi moderate, iar amplitudinea miscarilor cursului a ramas in limitele ultimelor zile. Euro a fluctuat intre 3,61 si 3,64 lei. Dealerii de la Bucuresti raman cu privirea focalizata pe evolutia pietelor internationale, in conditiile in care investitorii straini, care domina piata locala, nu mai urmaresc situatia indicatorilor din economia romaneasca.

Banca Nationala a intervenit ieri pe piata monetara, atragand depozite de 1,7 miliarde de lei, in conditiile in care se acumulase un usor exces de lichiditati. Pe fondul echilibrarii cererii si ofertei de lei, dobanzile pe piata interbancara au coborat in apropierea nivelului ratei de politica monetara, de 10,25% pe an.

BNR nu a mai absorbit lei de la bancile comerciale din iulie, iar in august a fost chiar nevoita sa injecteze lichiditati in piata, pe fondul cererii mari, care a determinat cresterea dobanzilor la niveluri de 13%-14% pe an sau chiar mai sus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels