Bănci și Asigurări

The Economist: Consolidarea în sectorul bancar este probabilă

The Economist: Consolidarea în sectorul bancar este probabilă

Autor: Mihaela Claudia Medrega

04.04.2012, 00:04 654

Profitabilitatea băncilor va rămâne scăzută pe termen scurt în condiţiile în care impactul favorabil al revenirii creşterii economice asupra sistemului bancar se va vedea cu o anumită întârziere, dar pe termen mediu câştigurile instituţiilor de credit vor urca în mod continuu, anticipează Economist Corporate Network, entitate afiliată grupului The Economist.

Anul trecut, numai jumătate din bănci au raportat profit, în timp ce restul s-au luptat cu pierderile. Sistemul bancar, format din 41 de bănci, a făcut uşor un pas înainte în 2011, reuşind să-şi majoreze activele cu 3,5% şi să-şi reducă pierderile de la 516 mil. lei în 2010 la 430 mil. lei anul trecut. În 2010 sistemul bancar a intrat pe pierdere pentru prima dată din anul 1999. Cheltuielile mari cu provizioanele reprezintă una dintre principalele cauze ale pierderilor raportate în ultimii doi ani de sistemul bancar, acestea erodând întregul profit operaţional al multor bănci şi forţând acţionarii să vină cu bani de acasă. În România este probabilă o mai mare concentrare în sectorul bancar, jucătorii mici urmând să plece sau să fie preluaţi, în viziunea Economist Corporate Network.

Deocamdată, şansele demarării unui proces de consolidare au fost diminuate dramatic odată cu eşecul proiectului de fuziune dintre băncile elene Alpha Bank şi Eurobank, care ar fi trebuit să ducă la unirea Alpha Bank România cu Bancpost. De asemenea, discuţiile dintre omul de afaceri Ilie Carabulea, care controlează Banca Carpatica, şi un fond de investiţii specializat în restructurări au eşuat, iar grecii de la ATE Bank nu reuşesc să găsească un cumpărător pentru businessul local.

Sistemul bancar a încheiat anul 2011 cu o pierdere de circa 100 mil. euro după standardele româneşti de contabi­litate, situaţia ameliorându-se pe finalul anului datorită reclasificării unor credite restructurate. Circa jumătate din bănci au avut pierderi în RAS, dar rămâne de văzut cum vor arăta cifrele în 2012 în urma introducerii în întreg sistemul a standardelor internaţionale de raportare.

Pe de altă parte, 2012 ar putea aduce o accelerare a procesului de restructurare din bănci în condiţiile în care cererea de servicii bancare rămâne scăzută şi nu pot fi generate suficiente venituri pentru susţinerea costurilor de operare şi a celor cu riscul de credit. În 2011 au ieşit din sistem circa 1.000 de salariaţi şi au fost închise 130 de unităţi.

Specialiştii amintesc că sectorul financiar românesc a fost afectat puternic de criza financiară şi economică mondială în perioada 2008-2010, dar a început să-şi revină în 2011. Iar sectorul financiar românesc va continua să se confrunte cu dificultăţi generate de criza din zona euro, urmând ca pe termen mediu să înregistreze o ascensiune rapidă. "Cererea populaţiei pentru credite a crescut rapid până la criza financiară globală din 2008-2009, ceea ce a frânat creşterea creditării în 2009-2011. Revenirea la o creştere ro­bustă este probabilă începând cu anul 2013", se arată într-un raport al Economist Corporate Network privind România.

În privinţa evoluţiei monedei naţionale, analiştii anticipează o apreciere graduală în perioada 2012 -2016, pe măsură ce productivitatea va creşte.

Economist Corporate Network prognozează o încetinire a inflaţiei în perioada 2012-2016, dar nu se aşteaptă ca inflaţia să scadă permanent la nivelul din zona euro în această perioadă. Inflaţia a atins la sfârşitul lunii februarie un minim de 3,4%.

De asemenea, Economist Corporate Network nu se aşteaptă la atingerea obiectivului asumat de autorităţile române de a trece la moneda euro în 2012. "România trebuie să-şi crească competiti­vitatea înainte de a trece la euro şi noi nu ne aşteptăm ca obiectivul preşedintelui Traian Băsescu de a intra în zona euro în 2015 să fie îndeplinit."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO