Bănci și Asigurări

Timid, bancile se indreapta spre creditare

28.07.2000, 00:00 8



Pe fondul reducerii posibilitatilor de plasare a banilor, bancile comerciale au inceput sa promoveze in ultimul timp o politica mai agresiva de creditare, atat a persoanelor fizice cat si a celor juridice.

Majoritatea bancilor prefera totusi sa crediteze persoanele fizice pe termene mai scurte, 1-3 ani, si in special pentru bunuri de consum, pentru ca in acest fel nu isi blocheaza pe termen lung lichiditatile.

Un alt segment de piata pentru care se bat bancile este cel al creditelor acordate agentilor economici pentru diverse achizitii de echipamente si pentru investitii, perioada de creditare osciland intre 1 si 10 ani.

Astfel, BRD a anuntat ca ofera credite persoanelor juridice pe diverse termene - 1 an, 5 ani si peste 5 ani - credite pentru investitii.

Imprumutul poate reprezenta 60% din valoarea proiectului de investitii pentru regiile autonome, societatile comerciale cu capital de stat, precum si pentru unitatile administrativ teritoriale, si 70% din valoarea proiectului in cazul societatilor private.

Principalele destinatii ale acestui tip de finantare ar fi: modernizarea, capacitatilor de productie, a utilajelor, masinilor si instalatiilor, cumpararea de masini, si mijloace de transport, dezvoltarea plantatiilor pomicole, viticole si alte specii, etc. Documentatia necesara obtinerii imprumutului difera in functie de destinatia creditului si de tipul solicitantului.

De exemplu, pentru proiectele de investitii, societatile comerciale cu capital majoritar de stat sau majoritar privat trebuie sa prezinte urmatoarele documente: cererea de credit, bilantul contabil, contul de profit si pierderi incheiate pe ultimii 3 ani, bugetele de venituri si cheltuieli pe perioada pe care se solicita creditul, ultimele situatii privind rezultatele financiare si situatia patrimonului, ultima balanta de verificare, precum si studiul de fezabilitate.

Banca Romaneasca este o alta banca care acorda intreprinderilor mici si mijlocii, din fonduri proprii si fonduri Phare, credite pe o perioada de maximum sase ani si cu posibilitatea unei perioade de gratie de maximum un an.

Imprumutul, care poate varia intre 15.000 si 500.000 de euro este finantat in proportie de 60% din fonduri Phare si 40% de Banca Romaneasca, dobanda medie fiind de aproximativ 7% pe an, modificabila in functie de nivelul Euribor la 3 luni.

Solicitantul unui astfel de imprumut va putea folosi banii obtinuti pentru achizitionarea de utilaje, echipamente si mijloace de transport, noi sau folosite, precum si pentru plata in avans la contractele de leasing.

Pentru a obtine un astfel de imprumut agentul economic trebuie sa fie inregistrat si sa isi desfasoare activitatea intr-unul din judetele Cluj, Constanta, Iasi, Arges, Timis si Bucuresti, sa aiba capital majoritar privat si in majoritate romanesc si sa activeze in industrie, constructii, transporturi si prestari servicii. In plus, nu trebuie sa aiba mai mult de 250 de angajati, si sa prezinte documente care sa ateste ca are o situatie financiara buna - fara datorii restante pe ultimii doi ani si ultimul exercitiu financiar sa fie incheiat cu profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24