Bănci și Asigurări

Tiriac jr. a fost numit in CA al HVB Bank

22.03.2006, 00:00 14

Ion Alexandru Tiriac, fiul omului de afaceri Ion Tiriac, a fost numit membru in Consiliul de Administratie al HVB Bank Romania, in virtutea faptului ca firma olandeza Redrum, controlata de tatal sau, detine 49,99% din actiunile filialei locale a grupului german HVB.

Din Consiliul de Administratie mai fac parte Dan Pascariu, 56 de ani, presedintele HVB, Andreas Gschwenter, vicepresedinte, Manuela Plapcianu, vicepresedinte, Florian Kubinschi, vicepresedinte, venit de la Banca Tiriac, alaturi de patru membri: Helmut Bernkopf, fost vicepresedinte al HVB, in prezent seful diviziei Europa Centrala si de Est din Bank Austria, austriecii Robert Zadrazil si Heinz Meidlinger si germanul Peter Koob.

Cei noua membri au fost propusi de cei sase actionari ai HVB Bank Romania - Bank Austria Creditanstalt (49,86%), Redrum International Investments (49,99%), plus patru firme apartinand grupului Bank Austria (0,13%).

Conform procedurii, candidaturile au fost aprobate in prealabil de Banca Nationala.

Tranzactia din vara trecuta, avand drept obiect fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac, a inclus si un schimb de participatii intre actionarii majoritari ai celor doua banci - Bank Austria Creditanstalt si Ion Tiriac, reprezentat prin firma Redrum International Investments.

Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) a platit 42,5 milioane de euro in numerar pentru 9,09% din actiunile Bancii Tiriac, suma putand sa sufere corectii in urma auditului extern, dar a obtinut si 40,91% din actiunile bancii, oferind in schimb 50% minus o actiune din titlurile HVB Bank Romania.

Tranzactia a fost incheiata la 1 septembrie 2005, insa Adunarile Generale Extraordinare ale celor doua banci au hotarat la sfarsitul lunii februarie oprirea procesului de fuziune inceput in toamna si reluarea procedurilor de la zero. Ca urmare, actionarii fiecarei banci au reconfirmat conducerile existente, desi la inceputul lunii ianuarie Bank Austria se grabise sa anunte echipa de management a noii banci HVB Tiriac.

Dupa ce initial documentatia necesara fuziunii a fost intocmita pe baza situatiilor financiare ale celor doua banci la 31 august 2005, pana la urma a fost luata drept referinta situatia de 31 decembrie.

In aceste conditii, procesul se prelungeste, HVB si Banca Tiriac continuand sa functioneze separat, desi au inceput sa-si coordoneze operatiunile. Conform hotararii AGA, in obiectul principal de activitate al HVB Bank Romania a fost inclusa si incheierea de contracte de economisire-creditare, pentru si in numele HVB Banca pentru Locuinte, cu clientii acestei entitati.

De asemenea, banca nu va putea face cheltuieli mai mari de 300.000 de euro neincluse in buget, nu va putea sa cumpere bunuri imobile si nici sa se angajeze in tranzactii de cel mult 5 milioane de euro, fara aprobarea reprezentantilor firmei Redrum in Consiliul de Administratie, atat timp cat aceasta va detine cel putin 10% din actiunile HVB Bank Romania.

Banca are in prezent un capital social subscris si varsat de 126,4 mil. lei noi (35,1 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO