Bănci și Asigurări

Titlurile de stat ar putea ajunge la Bursa in vara

10.06.2008, 20:15 12

Listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea avea loc in luna iulie, in conditiile in care testele tehnice pentru tranzactionarea acestora ar putea sa inceapa in 16 iunie, iar finalizarea operatiunii este prevazuta pentru sfarsitul acestei luni.
"Saptamanal au avut loc intalniri intre reprezentantii BNR, CNVM si cei ai Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Este un dialog permanent. In principiu, in data de 16 iunie ar trebui sa inceapa testele tehnice si pana la sfarsitul lunii ar trebui sa fim gata, cel putin din punct de vedere tehnic. Ulterior, trebuie sa fie aprobate modificarile de regulamente, iar ministerul trebuie sa stabileasca care titluri sunt eligibile", a declarat pentru ZF directorul general al Depozitarului Central, Adriana Tanasoiu.
Referindu-se la testele tehnice, ea a mentionat ca fiecare entitate implicata trebuie sa-si modifice sistemul pentru a vedea cum functioneaza impreuna.
"Suntem in faza finala de specificatii. Nu este vorba de noi mecanisme. Este vorba doar de agrearea unui format comun si a modului de comunicare intre sisteme, respectiv intre SaFIR, al BNR, si RoClear - Depozitarul Central. Este necesar ca titlurile sa poata fi transferate dintr-un sistem in altul. Cele doua sisteme trebuie sa vorbeasca aceeasi limba, atat pentru transferuri, cat si pentru plati", a explicat Tanasoiu. Surse apropiate discutiilor au declarat ca este posibil ca o parte dintre titlurile deja emise sa fie eligibile pentru tranzactionarea pe bursa, in special cele cu maturitate de peste un an, MEF urmand sa dea un ordin de calificare a titlurilor eligibile.
Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, si-a exprimat in luna mai dorinta ca listarea titlurilor de stat sa fie realizata in iulie, si nu in septembrie cum era programat initial. Listarea titlurilor de stat este asteptata in special de investitorii institutionali, cum sunt fondurile de pensii, fondurile mutuale si companiile de asigurari, care au la dipozitie putine instrumente cu venit fix tranzactionate la bursa.
Romania a liberalizat piata de capital in 2006, dar piata secundara este putin dezvoltata, volumul operatiunilor bursiere este redus, iar emisiunile de titluri de stat sunt limitate, oportunitatile privind investitiile de portofoliu fiind reduse.
Ministerul Finantelor s-a axat in acest an pe instrumentele financiare pe termen scurt, in conditiile in care conditiile din piata au dus la dobanzi mai ridicate, ca urmare a fluctuatiilor valutare provocate de deficitul de lichiditati la nivel mondial si a accelerarii inflatiei. Piata are nevoie de instrumente lichide, cu o gama variata de maturitati pentru construirea unei curbe a randamentelor pe termen lung.
Titlurile de stat vor fi tranzactionate simultan pe piata interbancara si la bursa, activitatea de decontare urmand sa fie realizata de Depozitarul Central, in timp ce depozitarea si registrul vor ramane la Banca Nationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO