Bănci și Asigurări

Top 10 al companiilor de asigurări din Europa Centrală şi de Est cu cele mai mari venituri în 2012. Pe ce locuri sunt firmele din România

Top 10 al companiilor de asigurări din Europa Centrală...

Autor: Anelis Baciu

26.10.2013, 16:33 1937

Numai patru companii din piaţa asigurărilor generale din Ro­mânia, Astra, Omniasig, Allianz-Ţiriac şi Groupama, s-au poziţionat anul trecut printre cele mai mari 50 de companii de asigurări din Europa Centrală în funcţie de primele brute subscrise, valoarea cumulată a afacerilor celor patru jucători situându-se sub un miliard de euro, potrivit unui studiu anual al companiei de audit şi consultanţă Deloitte.

Faţă de anul trecut, numărul asigurătorilor locali din top s-a micşorat, după ce Asirom nu a reuşit să mai prindă un loc în topul din  2012, marcând astfel un exit din clasamentul campio­nilor în asigurări din regiune.

Cea mai bine poziţionată companie locală de asigurări în topul Deloitte este Astra Asigurări, aflată pe locul 34 în topul celor mai mari asigurători centrali şi est-europeni, cu subscrieri de 254 miloane de euro în 2012, cu 7% mai mari decât cele din 2011.

Printre grupurile mari ale căror subsidiare locale nu intră în top 50, dar care sunt prezente în clasament prin companiile din ţările vecine, se numără Generali, Uniqa, ING sau Aegon. Şi subsidiara locală a grupului francez Groupama a avansat o poziţie în clasamentul din 2012, situându-se pe locul 45. Asigurătorul a subscris prime de 181 milioane de euro, cu 8% mai mult decât în 2011, potrivit Deloitte. Pe de altă parte performanţa Allianz-Ţirac a slăbit, iar asi­gu­rătorul controlat în proporţie majoritară de gru­pul german Allianz a pierdut un loc, clasându-se pe poziţia cu numărul 41.

Cu toate astea, Allianz-Ţiriac stă mai bine decât Groupama în regiune, datorită sub­scrierilor în valoare de 202 milioane de euro, cu 21 milioane de euro mai mari decât cele raportate de subsidiara franceză.

Vedeţi topul complet pe www.zfcorporate.ro

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO