Bănci și Asigurări

Topul companiilor de pensii dupa primele doua saptamani

Topul companiilor de pensii dupa primele doua saptamani

Radu Vasilescu, seful ING Fond de Pensii

08.10.2007, 19:22 25

Sapte companii au raportat mai mult de 10.000 de semnaturi pentru fondurile de pensii private obligatorii, sase companii s-au aflat sub acest prag, iar patru companii au raportat vanzari zero - acesta este bilantul primelor doua saptamani de la startul pensiilor private obligatorii.
Informatiile sunt oficiale si au fost publicate vineri de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), dupa ce companiile anuntasera individual unele date.
Totalul de peste 457.000 de acte semnate inseamna ca peste 15% din piata estimata la 3 milioane de clienti a fost deja accesata in primele doua saptamani.
Practic, numarul de contracte raportate de fiecare companie la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) reprezinta vanzarile din primele noua zile, dupa care aceste acte de aderare au fost procesate si raportate.
Intre timp, vanzarile "din teren" au continuat, astfel ca cifrele de vanzare depasesc acum substantial numarul de contracte raportate lunea trecuta la CNPAS.
Pentru ca un act unic de aderare sa fie raportat la CNPAS, el trebuie intai sa fie semnat de client, apoi trimis de agent la sediul central al companiei de administrare.
Aici, documentul este introdus in sistemul electronic de evidenta al companiei, este scanat si apoi stocat electronic. Raportarile au loc bilunar, pe datele de 1 si 15 ale fiecarei luni, pana la data de 17 septembrie, cand ia sfarsit campania initiala de vanzare a acestor produse.
Dupa primele doua saptamani, ING este lider, cu peste 247.000 de semnaturi, din totalul de 457.000 raportate de cele 17 companii de pe piata. Pe locurile urmatoare sunt Aviva (64.000), Generali (31.000), Interamerican (28.000) si Allianz-Tiriac (27.000). Topul este dominat de administratori de pensii infiintati de companiile de asigurari de pe piata. Dintre banci, cel mai bine a performat BRD, care a raportat peste 20.000 de contracte pe primele doua saptamani.
Reprezentantii administratorilor spun ca rezultatele acestei perioade au o relevanta redusa, mai ales din cauza intarzierilor de la start.
De exemplu, agentii multor companii nu au primit actele de aderare chiar pe 17 septembrie, ci mai tarziu, in cursul primei saptamani. De asemenea, administratorii care lucreaza mult cu brokeri de pensii sufera o alta intarziere in raportarea vanzarilor, pentru ca interpunerea brokerului intre client si compania de administrare inseamna cateva zile in plus, timp in care actul de aderare nu poate fi raportat.
Pe masura insa ce timpul trece, cifrele raportate vor deveni tot mai relevante pentru performanta finala a fiecarei companii. Deocamdata a fost depasita doar prima raportare din cele opt care vor trebui facute. Urmatoarea raportare la CNPAS va fi facuta de administratorii de pensii pe 15 octombrie, moment care va marca finele primei luni de vanzare a acestor produse, din campania initiala de patru luni.
Intre timp, CNPAS nu doar centralizeaza numarul total de contracte semnate, ci verifica si eligibilitatea clientilor, acuratetea datelor trimise de administratori, dar si numarul de semnaturi duble.
Pentru a fi sigur ca ajunge in fondul pe care si-l doreste, un client trebuie sa semneze un singur act de aderare, altfel risca sa fie redistribuit aleator, in cadrul unei proceduri de loterie, dupa 17 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO