Bănci și Asigurări

Tranzactiile de peste 10.000 euro, vazute online de autoritati

31.01.2007, 14:47 32

Incepand de pe 28 ianuarie, Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) se va conecta la reteaua de comunicatii interbancare a Bancii Nationale pentru a putea primi de la banci raportari on-line privind tranzactiile in numerar mai mari de 10.000 de euro, precum si transferurile externe mai mari de 10.000 de euro.
ONPCSB a informat Asociatia Romana a Bancilor privind instalarea echipamentelor informatice, a programelor necesare si instruirea personalului care va gestiona reteaua din partea Oficiului.
Institutia a inceput procedurile pentru stabilirea conexiunii cu reteaua interbancara, dupa care va urma o perioada de teste la finalizarea careia bancile vor fi informate in privinta indeplinirii obligatiilor de raportare. Oficiul sustine ca, potrivit estimarilor sale, bancile nu vor avea de suportat cheltuieli suplimentare pentru trecerea la sistemul de raportare online, folosind infrastructura existenta.
Protocolul privind conectarea ONPCSB la retea a fost semnat cu Banca Nationala pe 28 decembrie 2006. Partile au avut in vedere inclusiv constatarile expertilor Comisiei Europene cu ocazia misiunilor de evaluare privind regimul de prevenire a spalarii banilor in Romania, care au avut loc in decembrie 2005 si apoi in martie 2006.
Comisia Europeana a mentionat in Raportul de monitorizare pe 2006 ca autoritatile au facut progrese in domeniul combaterii spalarii banilor, dar "legislatia din domeniu nu a atins nivelul dorit".
In domeniul spalarii banilor, "au fost facute unele progrese", se spune in raportul Comisiei Europene. Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a emis reglementari care vizeaza combaterea si prevenirea spalarii banilor si a terorismului financiar, standardele de "cunoastere a clientului" si supravegherea companiilor nefinanciare.
Cu toate acestea, Comisia a considerat ca Romania nu a atins nivelul dorit al cadrului legislativ, in special in ceea ce priveste societatile nefinanciare si supravegherea raportarilor acestora. Potrivit concluziilor raportului, ONPCSB ar avea nevoie de angajati suplimentari, in special de analisti financiari. De asemenea, autorii raportului cosidera ca toate organele de supraveghere a acestui sector, precum si sistemul legislativ trebuie sa imbunatateasca aplicarea legii in ceea ce priveste prevenirea spalarii banilor si a terorismului financiar.
Oficiul colaboreaza si cu CNVM pentru identificarea eventualelor cazuri de spalare a banilor pe piata de capital. Conform unui regulament emis de CNVM in 2005, tranzactiile efectuate in numerar, in lei sau valuta, a caror limita depaseste echivalentul in lei a 10.000 de euro trebuie raportate catre Oficiu si CNVM in cel mult 24 de ore, indiferent daca tranzactia se realizeaza printr-una sau mai multe operatiuni legate intre ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO