Bănci și Asigurări

Trecerea bugetului pe deficit mareste emisiunile de bonduri

09.06.2008, 12:55 22

Ministerul Finantelor a ajuns sa accepte constant ofertele bancilor pentru titluri de stat, chiar daca dobanzile au atins niveluri ridicate, de peste 10% pe an, iar emisiunile de titluri ar putea sa continue in perioada urmatoare avand in vedere posibilitatea trecerii bugetului pe deficit, dupa cinci luni.
Investitorii cer randamente mai mari, in conditiile in care dobanda de interventie a fost majorata de BNR pana la 9,75% pe an, iar piata vede probabila o noua majorare, la urmatoarea sedinta de politica monetara, pe fondul deteriorarii perspectivelor inflationiste.
La ultimele licitatii, cererea de subscriere din partea bancilor a fost chiar dubla fata de volumele anuntate ale licitatiilor, indicand interesul mare al pietei pentru plasamente in titluri de stat in contextul discutiilor privind riscul ca bancile sa fie nevoite sa apeleze la lichiditati de urgenta de la BNR, pentru care au nevoie de colateral. De altfel, cea mai mare parte din cerere a venit direct in numele bancilor, iar restul in contul clientilor acestora.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a aratat ca este posibil ca dupa cinci luni sa se inregistreze un usor deficit, pe fondul cheltuielilor cu investitii realizate in special in domeniile transporturi si lucrari publice.
Totodata, autoritatile anuntasera ca intentioneaza sa realizeze si o emisiune de eurobonduri in suma de pana la un miliard de euro, operatiunea fiind amanata din cauza deteriorarii conditiilor de finantare de pe pietele internationale.
In conditiile in care emisiunea de eurobonduri in perioada urmatoare ramane incerta creste probabilitatea emiterii de titluri de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO