Bănci și Asigurări

Trei luni de testare a pietei cu obligatiuni de stat pe 10-15 ani

07.04.2005, 19:42 17

Inca un test pentru piata financiara: acceptarea primelor obligatiuni de stat in lei cu dobanda fixa emise pe termen mediu si lung, de pana la 15 ani.

Lipsa unor asemenea repere de pret pentru finantare reprezenta in mod cert neindeplinirea unuia dintre criteriile de convergenta nominala prevazute in Tratatul de la Maastricht.

Ramane insa de vazut cat de repede se poate face extinderea maturitatilor de la 5 la 15 ani, in conditiile in care inflatia de-abia a scazut sub 10% si inca exista incertitudini in privinta consolidarii trendului de scadere. In plus, lichiditatea este foarte scazuta chiar si pe piata secundara a titlurilor existente emise pe doi si trei ani.

Singurele interesate de obligatiunile de stat pe termene de 10-15 ani ar putea fi societatile de asigurare, desi este inca greu de construit un pret pe un termen atat de lung.

"Intentionam sa participam la toate aceste licitatii pentru emisiunile anuntate de bonduri guvernamentale, pe o baza competitiva, cautand a ne proteja cat mai bine interesele proprii si ale clientilor nostri, prin determinarea punctului optim de compromis intre nevoia de maturitati lungi si nevoia unui randament investitional adecvat, care sa includa prima necesara de risc de lichiditate asumat de investitor", a declarat Ovidiu Costea, director in cadrul departamentului de trezorerie al Allianz-Tiriac Asigurari.

El adauga insa ca societatea sa "asteapta cu interes si urmatoarele masuri conexe, promise de MF in contextul desfasurarii acestui test al pietei pentru perioadele lungi - si am in vedere in primul rand dezvoltarea unei piete secundare active pentru aceste titluri".

Analistii bancari apreciaza ca de-abia dupa ce inflatia va cobori la niveluri de 5-6% se va putea discuta de dobanzi sustenabile pentru maturitati de 10-15 ani.

Deja piata a dat semne de refuz la incercarile Ministerului Finantelor de a forta scaderea dobanzilor sub pragul de 6,5% pe an la obligatiunile pe cinci ani, ofertele de la ultima licitatie fiind respinse in bloc.

Un asemenea pesimism s-a manifestat si cand au fost lansate primele obligatiuni pe cinci ani, cu dobanda indexabila cu inflatia, iar piata a ajuns in cele din urma sa plaseze bani la astfel de maturitati chiar si cu dobanzi fixe. In acelasi timp, pasul extinderii maturitatilor pana la termene medii si chiar lungi tot trebuia facut la un moment dat.

Contextul actual este insa indoielnic in conditiile in care pe piata exista asteptari legate de aparitia unor cresteri ale dobanzilor. Pe de alta parte, volumele mici ale emisiunilor anuntate de Ministerul Finantelor nu incurajeaza cresterea lichiditatii pietei - necesara consolidarii unor curbe de randamente.

Mihail Ion, seful departamentului de cercetare din Trezoreria Raiffeisen Bank, considera un element pozitiv faptul ca Finantele fac un pas inainte spre crearea conditiilor unei piete mature prin anuntarea unui calendar pe trei luni inainte.

Pietele mature au insa la dispozitie calendare ale emisiunilor de titluri de stat pe sase luni si chiar un an inainte. "Trebuia facut si pasul acesta, insa va fi greu de consolidat curbele de randamente cu emisiuni mici. De-abia cand se va putea lucra cu deficite bugetare mai mari, se va putea mari si volumul emsiunilor de titluri de stat", comenteaza Mihail Ion.

Pentru consolidarea increderii pietei, probabil ca Ministerul Finantelor va respecta programul anuntat, cel putin pe urmatoarele trei luni. Investitorii nu pot ignora insa faptul ca, mentinandu-se un deficit bugetar foarte strans, Finantele risca sa acumuleze sume inutile prin emiterea de titluri de stat, ceea ce ar putea conduce la o scadere drastica a emisiunilor in ultima parte a anului. In urmatoarele trei luni, Finantele intentioneaza sa atraga echivalentul a 454 mil. euro prin 21 de licitatii.

De la inceputul acestui an, titlurile de stat s-au aflat in avangarda scaderii dobanzilor, in conditiile excesului de lichiditati de pe piata. Ultimele obligatiuni emise pe doi ani au fost adjudecate la dobanzi medii de 7,5% pe an, in timp ce la trei ani dobanda a ajuns la 6,75%, foarte apropiata de rata de 6,5% stabilita pentru maturitatea de cinci ani. razvan.voican@zf.ro ; ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO