Bănci și Asigurări

Trei nume pentru şefia retailului Volksbank

22.06.2010, 23:07 92

Volksbank, a treia bancă după valoarea activelor bilanţiere,continuă să-şi caute un vicepreşedinte pentru conducerea afacerilorde retail, ajungând la o listă scurtă cu trei nume, afirmă sursebancare.

Austriecii încearcă să atragă de la concurenţă un bancher dineşalonul al doilea de management, după ce Banca Naţională nu a fostde acord cu promovarea ca vicepreşedinte a lui Alin Merer, directorde marketing.

Portofoliul de retail al Volksbank nu este tocmai râvnit demembrii breslei bancare din cauza suspiciunilor privind calitateaacestuia şi a dificultăţilor cu care se confruntă banca-mamă dinAustria, care ar vrea să vândă operaţiunile din regiune. Postul devicepreşedinte pe retail este vacant din toamna anului trecut, cândRoxana Bolocan, care a deţinut funcţia pentru o scurtă perioadă, aintrat în concediu maternal, fără intenţia de a reveni înbancă.

La sfârşitul anului trecut, Volksbank România înregistra opondere a creditelor înregistrate ca îndoielnic şi pierdere depeste 18%, faţă de 5,3% în 2008. De asemenea, a avut o pierdere depeste 290 mil. lei (69 mil. euro).

La sfârşitul lunii martie, austriecii l-au înlocuit pe GeraldSchreiner din poziţia de preşedinte al băncii locale, aducându-l laBucureşti pe Johann Lurf, care conducea subsidiara Volksbank dinCehia. Numirea lui Lurf a fost aprobată de BNR, alături dedesemnarea lui Udo Birkner, fost director financiar şi de risc alVolskabank Leasing Austria, ca vicepreşedinte pe risc. Schreiner afost schimbat după mai bine de patru ani în care banca a adoptat ostrategie de creştere agresivă, acumulând active care aupropulsat-o până pe poziţia a treia în clasamentul celor mai maribănci.

Ascensiunea foarte rapidă a unei bănci înfiinţate în 2000 astârnit suspiciuni pe piaţă în condiţiile în care s-a comportat caun "magazin de credite", neglijând componenta atragerii de depozitepentru susţinerea activităţii de creditare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO