Bănci și Asigurări

Treichl: Profitul BCR va urca cu 40% anul acesta

Treichl: Profitul BCR va urca cu 40% anul acesta
01.08.2007, 17:08 28

Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a confirmat obiectivul privind cresterea profitului net al BCR cu 40% anul acesta, incluzand costurile cu restructuarea si transformarea bancii. Aceasta ar insemna ca Erste asteapta un profit de circa 215 mil. euro, aferent participatiei sale.
In prima jumatate a anului, restructurarea a costat 11,4 mil. euro. Treichl spune ca se asteapta ca tranzitia la BCR sa decurga lin in continuare, desi circa 2.700 de angajati din back-office ar trebui sa se orienteze spre pozitii din front office, in contact direct cu clientii, in contextul centralizarii masive a operatiunilor de suport. El spune ca nu vrea ca BCR sa ajunga in situatia de a face intai disponibilizari pentru ca apoi sa angajeze oameni pentrui a-si sustine dezvoltarea, asa incat negociaza cu sindicatele solutii de relocare a personalului.
In acelasi timp, Treichl a refuzat sa confirme ca profitul net al BCR pe primul semestru calculat conform standardelor romanesti de contablitate ar fi consemnat o scadere fata de semestrul I 2006. "Noi mergem pe IFRS. Rezultatele dupa standardele romanesti nu sunt relevante pentru noi, iar cifrele care au aparut luni, nedifuzate de noi, nu sunt corecte. Contabilitatea romaneasca se uita la provizioane in mod diferit", a comentat Treichl.
Listarea Erste Bank la Bucuresti ar putea fi amanata pentru 2008, in functie de rezultatul negocierilor dintre banca austriaca si Bursa de Valori Bucuresti.
"Toata operatiunea este in negocieri cu BVB. Exista un numar de conditii care trebuie indeplinite, avand in vedere ca suntem o banca listata international. Pe moment nu pot spune cand va avea loc listarea, insa stim ca BVB este interesata sa aduca Erste pe piata de la Bucuresti si sper ca vom ajunge la o intelegere si atunci vom reusi sa facem listarea pana la sfarsitul anului, asa cum aveam in obiectiv".
El spune ca daca listarea va fi amanata pentru 2008, aceasta nu va influenta obligatia asumata de Erste in privinta listarii BCR la bursa pana in octombrie 2009.
Treichl a reiterat interesul ca Erste sa-si majoreze participatia la BCR, insa aceasta in functie de disponibilitatea SIF-urilor de a renunta la o parte din participatii. "Daca SIF-urile sunt interesate sa-si diminueze participatiile, noi suntem interesati sa cumparam".
Cat priveste numirea unui succesor al lui Dan Bunea in functia de vicepresedinte executiv, Treichl a declarat pentru ZF ca inca nu a fost luata o decizie. "Deocamdata am hotarat ca responsabilitatile sale sa fie impartite intre Nicolae Danila, Oana Petrescu si Helmuth Hitringer".
Treichl afirma ca pe piata romaneasca nu mai poate avea in vedere decat eventuale noi achizitii de mici dimensiuni, avand in vedere ca Erste deja detine pozitii importante pe mai multe segmente de piata si ar ajunge sa incalce reglementarile privind concurenta. In acelasi timp, austriecii nu se grabesc sa vanda vreuna din subsidiarele grupului BCR.
"Pastram BCR Chisinau si o vom extinde, la fel si Banca Anglo Romana", a declarat Treichl. In ceea ce priveste o eventuala vanzare a BCR Asigurari - compania de asigurari non viata a grupului, Treichl spune ca va vorbi despre aceasta in momentul in care va exista o decizie. In primavara, seful Erste declara ca este interesat preponderent de extinderea activitatii de asigurari de viata.
In a doua jumatate a anului va fi lansata o noua subsidiara, BCR Banca pentru locuinte. "Vom investi in acest proiect circa 30 de milioane de euro". El se asteapta ca noua institutie sa ajunga sa obtina profit in aproximativ doi ani de la inceperea operatiunilor, insa aceasta si in functie de evolutia cadrului de reglementare. "Acest tip de institutie depinde in mare masura de modul in care statul sprijina creditul ipotecar si constructia de locuinte. In Cehia, guvernul a hotarat sa se implice, iar piata constructiei de locuinte merge foarte bine, in timp ce in Ungaria afacerea este ca si moarta din cauza neimplicarii statului. Ramane de vazut ce se va intampla in Romania", a spus Treichl.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO