Bănci și Asigurări

Treichl, şeful Erste: În România creditul în euro nu poate fi oprit decât de BNR şi de Guvern

Treichl, şeful Erste: În România creditul în euro nu poate fi oprit decât de BNR şi de Guvern

Autor: Razvan Voican

04.10.2010, 19:00 19

Andreas Treichl, şeful Erste Group - care controlează BCR,consideră că în România creditul în euro nu poate fi oprit decâtdacă autorităţile iau o decizie în acest sens.

"Dacă situaţia se deteriorează, s-ar putea ajunge la asta, cutoate consecinţele asupra creşterii creditului. Dar dacă BNR şiguvernul nu impun oprirea creditului în euro, altfel nu se va puteaîntâmpla aşa ceva", afirmă Treichl.

El dă exemplu Ungariei, unde banca centrală şi guvernul au impusfrânarea drastică a creditului în valută.

Dominic Bruynseels, CEO al BCR, spune că problema creditului învalută pentru România a fost analizată de către băncile mari, BNR,Finanţe, FMI şi UE în cadrul acordului de la Viena de menţinere aexpunerilor, iar concluzia discuţiilor a fost că finanţările îneuro nu vor fi oprite.

"Întreaga piaţă a ajuns să se bazeze pe creditul în euro pentrucă diferenţialul de dobândă este foarte mult în favoarea euro. Şisuma maximă care poate fi împrumutată este în favoarea îndatorăriiîn euro, iar situaţia continuă pentru că este mai mic costul cudobânda", explică Bruynseels.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO